Orbán Viktor: Észszerű alapokra kell helyezni az uniós szankciós politikát

Orbán Viktor: Észszerű alapokra kell helyezni az uniós szankciós politikát

Azt szeretnénk, ha az uniós szankciós politika megváltozna és észszerűbb alapokra helyeznék – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádban, ahol a szerb elnök, Aleksandar Vucic kitüntetést adott át a magyar miniszterelnöknek. A találkozón elhangzott, Szerbia és Magyarország segít egymásnak a válságos időszakban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 16. 13:20

A magyar kormányfő Aleksandar Vucic szerb elnökkel találkozott és átvette tőle a Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést a két ország együttműködésének, kapcsolatainak fejlesztése érdekében nyújtott szolgálataiért.

Az ezt követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: a szankcióknak az a természetük, hogy általában olyan helyeken döntenek róluk, amelyek biztonságosak és messze esnek attól az országtól, amellyel szemben kivetik őket.

„Könnyű szankciós politikát csinálni Párizsból, Brüsszelből, Madridból, de talán még Berlinből is” – fogalmazott, hozzátéve: „mi azonban a szankcionált országhoz, Oroszországhoz közelebb vagyunk”.

Úgy vélte, aki közelebb van, „mindig többet is szenved”, ezért semmi meglepő nincs abban, ha a magyar nézőpont radikálisan eltér a brüsszelitől. Ráadásul szankciót az erős szokott kivetni a gyengébbel szemben, de most „mi, európaiak, akik energetikai törpék vagyunk, vetünk ki szankciót egy energetikai óriással szemben”, ami teljesen szokatlan jelenség a történelemben – magyarázta.

A magyar kormányfő hangsúlyozta: „nekünk nagyon komoly károkat okoznak ezek a szankciók, ezek nekünk rosszak, fájdalmasak, rengeteg pénzbe kerülnek, és azzal fenyegetnek, hogy a sikereink egy tekintélyes részét, amit az elmúlt tíz évben elértünk, felemésztik”. Ugyanis azzal, hogy az energia ára az égbe szökött, „a külkereskedelmi mérlegünk elromlik”, és akkor „elromlik a fizetési mérleg is” – mutatott rá.

Közölte: tehát az a szankció, amit ma „a nyugatiak kitaláltak”, nem szolgálja Magyarország érdekét, „sőt rendkívül súlyos veszedelmet jelent a számunkra”.

Az egészben pedig az a leginkább aggasztó, hogy „miközben megyünk bele az egyre súlyosabb gazdasági válságba”, teljesen nyilvánvaló, hogyha a szankciókat hatályon kívül helyeznék, a helyzet azonnal javulna

– vélekedett. Hozzáfűzte: tehát nemcsak arról van szó, hogy „egy nagy, fájdalmas intézkedéssorozatot szenvedünk el”, hanem, hogy egyetlen mozdulattal ezt vissza lehetne csinálni. Orbán Viktor kijelentette: ezért mindig amellett fog érvelni, hogy olyan szankciókat ne alkalmazzon az Európai Unió, amelyek itt, Közép-Európában, jobban fájnak, mint annak, akivel szemben alkalmazzák.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott, Magyarországról szóló jelentéséről a miniszterelnök kérdésre azt mondta: „csak azért nem nevetünk rajta, mert már unjuk; ez egy unalmas vicc, harmadszor vagy negyedszer csinálják, hogy elfogadnak az Európai Parlamentben Magyarországot elítélő határozatot”. Megjegyezte: „először még azt hittük, hogy ennek van jelentősége, de most már csak viccnek tekintjük”.

Kifejtette: „az európai baloldal elfoglalta az Európai Parlamentet”, és „a mi egykori pártszövetségünk”, az Európai Néppárt is folyamatosan balra csúszik. A szavazati arányok pontosan mutatják ezt: a jobboldali pártok Magyarország mellett szavaztak, a baloldali pártok meg ellene – magyarázta. Úgy látja, itt nem objektív ítéletalkotásról, hanem pártpolitikai támadásról van szó, amely nem az első Magyarország ellen. „Az elfogadott dokumentum színvonalát pedig egyszerűen csak politikai propagandának vagy pamfletnek minősítjük” – mondta.

A barátok kisegítik egymást

„Köszöntelek, kedves barátom, Orbán Viktor! Örülök a találkozásnak és a beszélgetésnek, mely a kölcsönös megértésen és bizalmon alapszik, valamint a barátságon, melyet többéves közös munkánk során alakítottunk ki.” – ezekkel a szavakkal köszöntötte Belgrádban Orbán Viktort a szerb államfő, Aleksandar Vucic.

kép: Screenshot/Instagram

A látogatás alakalmával Orbán Viktornak átnyújtották a legmagasabb rangú szerbiai állami kitüntetést, a Szerb Köztársaság Érdemrendjének nagyláncát. Az indoklás szerint ezt a Szerbia és Magyarország közötti békés együttműködés és baráti kapcsolatok fejlesztésében és erősítésében nyújtott kiemelkedő szolgálataiért ítélték neki.

Aleksandar Vucic a kitüntetés átadása után azt mondta, a szerb-magyar kapcsolatok folyamatos emelkedése a jellemző, történelmi csúcson van, ez pedig jelentős mértékben személy szerint Orbán Viktor érdeme. A barátok segítik egymást a nehéz időkben is, Magyarország mindig Szerbia mellett állt, és Magyarország is mindig számíthat Szerbia segítségére. A kapcsolat erősítése továbbra is cél. A szerb-magyar kapcsolatok erősödése a Szerbia területén élő magyaroknak, és Pásztor Istvánnak (a VMSZ elnökének) is érdeme. Biztosabb és melegebb tél elérésén dolgoznak.

Orbán Viktor megtisztelőnek nevezte, hogy átvehette a kitüntetést, melyet biztatásnak vesz, hogy ez után is tegyen a magyar-szerb kapcsolatok erősítéséért. Magyarországnak Szerbiával barátságban kell lennie – idézte fel a „történelmi parancsot”. Ehhez szükség van a jó szerbiai partnerre is, ez most megvan. Barátság csak a vízilabdában nincs, tette hozzá.

kép: Screenshot/instagram

Közös ügy, hogy együtt kell megvédeni a déli határt. Földrajz, történelem, évszázados sorsközösség és barátság köt minket össze – fogalmazott Orbán. Isten áldja Szerbiát! – zárta beszédét a magyar miniszterelnök.

Vucic: Kettős mércét alkalmaznak Ukrajna és Szerbia területi integritásának ügyében

Aleksandar Vucic Ukrajna és Szerbia területi egységének párhuzama kapcsán azt mondta, vannak, akik Ukrajna területi integritásáról beszélnek, s annak védelméért szállnak síkra. Ez rendben is van, viszont elfelejtik ugyanezt, amikor Szerbia területi egységéről van szó, amelyet az ENSZ rezolúciói is kimondanak – fűzte hozzá.

A szerb államfő köszönetet mondott Magyarországnak, amiért támogatja Belgrádot az európai integrációja során. Mint fogalmazott, Orbán Viktortól és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztertől csak ilyen hangokat hallani Brüsszelben. Aleksandar Vucic aláhúzta:

Szerbia az európai úton van, de védi a saját nemzeti és állami érdekeit. Ezekről nem akar lemondani.

A magyar delegáció látogatása során miniszteri egyeztetésekre is sor került. Az európai integrációs tárca vezetője, Jadranka Joksimovic Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminisztert fogadta, míg Sinisa Mali pénzügyminiszter Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel ült tárgyalóasztalhoz.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

orban, serbia, vucic