Párizs egyik kerületében rendőri kísérettel járnak iskolába a gyerekek a drogosok miatt – videó

A szocialista városvezetés évek óta képtelen kezelni a kábítószeresek jelenléte miatt kialakult helyzetet, mára odáig fajult a dolog, hogy rendőrök kísérik az iskolába a diákokat a környéken tanyázó drogosok és dílerek miatt. A kerület polgármestere szerint egészségügyi létesítményekre lenne szükség, a helyiek azonban erről hallani sem akarnak.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 9. 09:28

Rettegésben élik mindennapjaikat a Párizs északi részén lévő 18. kerület lakói, félelmük oka pedig nem más, mint a környéken tanyázó drogosok és az őket allátó dílerek jelenléte. A szocialista városvezetés évek óta képtelen megbirkózni a helyzettel, csupán annyi történik, hogy időről időre máshova költöztetik a kábítószerfüggőket, akik végül mindig visszatérnek. Így történt ez a közelmúltban is, amint arról a V4NA is beszámolt, az est beköszöntével ellepik az utcát a kábítószerfüggők és az árusok, de olyan eset is volt, hogy egy drogos fényes nappal a nyílt utcán, járókelők szeme láttára lőtte be magát.

Bár a hatóságok októberben felszámolták a francia főváros északkeleti részén lévő Forceval téren lévő drogtanyát, a helyzet ezzel nem lett megoldva, a kábítószerfüggők ugyanis kisvártatva visszatértek és kezdődött minden elölről.

A Porte d’Aubervilliers nevű kerületben tartózkodó drogosok és az őket ellátó dílerek miatt olyan veszélyes lett a környék, hogy a szülők kénytelenek rendőri kísérettel iskolába küldeni gyermekeiket ha azt szeretnék, hogy épségben odaérjenek, a városi rendőrség tagjai reggel és este állnak a diákok szolgálatára.

Bár a rendőri kíséret némiképp megkönnyebbülést jelent a szülőknek, attól még lehetnek olyan jelenetek szemtanúi, amiket nem lenne szabad egy kisiskolásnak látnia. A kerületben található Charles-Hermites téren is sok a drogos, egy érintett szülő elmondása alapján az őszi szünet előtt busszal vitték iskolába a gyerekeket, de ezt a szolgáltatást nem hosszabbították meg, így most az is előfordulhat, hogy a gyerekek az utcán folytatott szexuális aktus szemtanúi lesznek, továbbá a kábítószerfüggők erőszakosak is lehetnek, a tudatmódosító szerek hatása alatt ugyanis nincsenek tisztában azzal, hogy mit tesznek.

A BFMTV riportere elkísérte a felvételen szereplő édesanyát és az iskolába tartó gyerekeket. A felvételen jól látszik a rendőri kíséret és az is, hogy a járda mentén fekvő vagy támolygó, magukról mit sem tudó alakok. Az édesanya elmondása alapján a helyzet napközben sem jobb, sőt, még rosszabb, mert akkor nincsenek jelen a rendőrök.

A 18. kerület polgármestere, Éric Lejoindre is megszólalt a kialakult helyzettel kapcsolatban, elmondása szerint sok országban úgy oldják meg a lakosok és a drogfüggők közti konfliktusokat, hogy a kábítószeresek számára egészségügyi létesítményeket alakítanak ki, ahol megfelelő ellátást kapnak. A polgármester szerint a helyzet sokat javulna, ha lenne elég ellátó központ, ahol gondját viselnék a rendkívül nagy létszámban jelen lévő drogosokat.

A környéken élők erről azonban hallani sem akarnak, a Stop Crack Éole nevű, helyiekből álló egyesület a párizsi rendőrkapitányt, a belügyminisztert, az államfőt és a miniszterelnököt megszólító Twitter-bejegyzése alapján nem szeretnének a kerületben olyan központokat, ahol a drogosok belőhetik magukat, hozzátéve, hogy már eddig is épp eleget szenvedtek.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

crack, drog dealers, drog users, france, insecurity, paris, police escort to children