Pert indít a TikTok ellen az amerikai főügyész

Az állam főügyésze beperli a TikTokot, ugyanis állítása szerint a vállalat amellett, hogy félrevezeti a felhasználókat, a platformon keresztül a fiatalokhoz nem megfelelő tartalmakat is eljuttat.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 10. 12:29

Indiana állam republikánus főügyésze, Todd Rokita benyújtott keresetében azt állította, hogy a TikTok kétes és nem megfelelő tartalmakat terjeszt a fiatal felhasználók felé éjjel-nappal, azzal a céllal, hogy a cég zsebeit dollármilliárdokkal tömjék ki.

A vállalat legalább annyival tartozik a fogyasztóknak, hogy megmondja az igazat a felhasználókról gyűjtött adatok bizonytalanságáról – fejtette ki véleményét Rokita egy sajtóközleményben.

A főügyész hozzátette, hogy a kínai alkalmazás rendelkezik a felhasználók érzékeny és személyes adataival, de megtéveszti a felhasználókat, hogy az adataik biztonságban vannak.

A főügyész nem az egyetlen személy, aki az aggodalmának adott hangot a TikTokkal kapcsolatban. Sokan úgy vélik, hogy az alkalmazás nem más, mint egy közösségi médiaplatformnak álcázott kínai megfigyelési rendszer, amely függővé teszi az amerikai gyerekeket és tizenéveseket.

Ráadásul a TikTokot, amely egy ellenséges külföldi ország tulajdonában van, az amerikai kormányzati tisztviselők is nemzetbiztonsági fenyegetésnek tartják sajtóértesülések szerint. Ugyanis a kínai törvények értelmében az alkalmazás anyavállalata, a ByteDance arra kényszerítheti a TikTokot, hogy adja át az amerikai állampolgárokról gyűjtött adatokat, hogy továbbadhassák azokat a Kínai Kommunista Pártnak. A ByteDance-t már rajtakapták, hogy azt tervezi, hogy a TikTok segítségével nyomon követi egyes amerikai állampolgárok fizikai helyzetét. A múlt hónapban a TikTok elismerte, hogy Kínában dolgozó alkalmazottai hozzáférhetnek más országokban található fiókok személyes adataihoz.

Ezen a héten az amerikai kormány és a kínai tulajdonú TikTok közötti tárgyalások a jelentések szerint elmaradtak a ByteDance-szel és az amerikaiak privát felhasználói adataihoz való hozzáféréssel kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályok miatt.

NAGYVILÁG

Címkék:

childrens, tiktok, united states of america