Több francia polgármester sem hajlandó félárbócra engedni a nemzeti lobogót a királynő temetése napján

Több francia polgármester sem hajlandó félárbócra engedni a nemzeti lobogót a királynő temetése napján

A miniszterelnök arra kérte a francia települések vezetőit, hogy II. Erzsébet iránti tiszteletből a temetés napján eresszék félárbócra a nemzeti lobogót. Ugyanakkor néhány polgármester ennek nem hajlandó eleget tenni. Az egyik baloldali városvezető szerint a gesztus nem összeegyeztethető a Francia Köztársasággal, egy szocialista polgármester pedig egyenesen hihetetlennek nevezte a kormányfő kérését.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 14. 11:39

Franciaországban országszerte megemlékeznek a szeptember 8-án elhunyt brit utalkodóról, II. Erzsébet halálát követően Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére a közintézményeken félárbócra eresztették a nemzeti lobogót a királynő halála napján, illetve a temetés napján is így fognak tenni. Élisabeth Borne miniszterelnök levélben kérte a települések polgármestereit, hogy hasonlóképp cselekedjenek. A kormányfő kérését azonban nem minden francia polgármester fogadta kedvezően, volt, aki egyenesen megtagadta a gesztust, mert az szerinte nem összeegyeztethető a Francia Köztársasággal, mivel ott nem monarchikus rendszer működik.

Az ország északi részén lévő Nord megye Faches-Thumnesnil nevű településének vezetője, a baloldali Nupes pártkoalícióhoz tartozó Patrick Proisy azt írta a Twitteren, hogy nem fogja teljesíteni a miniszterelnök kérését. Továbbá feltette a kérdést, hogy vajon megteszik-e majd ezt a gesztust minden elhunyt államfő esetében, illetve azt is firtatta, hogy a Francia Köztársaság vajon előnyben részesít-e egy olyan uralkodót, aki egyben egyházfő is volt?

A Franciaország középső részén lévő Bourges szocialista polgármestere, Yann Galut szintén a Twitteren adott hangot elégedetlenségének. Bejegyzésében azt írta, tiszteletben tartja az angolok fájdalmát, de nem ereszti félárbócra a francia zászlót az önkormányzat épületén, kiemelve, hogy számára hihetetlen Élisabeth Borne kérése.

A baloldali polgármester a BFMTV-nek adott interjújában is beszélt döntéséről. Azt mondta: tiszteletben tartja a monarchiát, de mivel Franciaországról van szó, nem tartja indokoltnak a nemzeti zászló félárbócra eresztését. Yann Galut szerint a királynőnek adott tisztelet nem emelkedhet felül a köztársasági elnöknek kijáró tiszteleten. A riporter emlékeztette, hogy Nelson Mandela emlékére is leeresztették a zászlókat. Ezzel kapcsolatban a városvezető kifejtette, hogy míg Mandela elszántan küzdött az emberi jogokért, addig II. Erzsébet nem csinált mást, mint uralkodott.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

death, france, lower the flag, mayors' refusal, queen elizabeth ii, respect