Több milliárd fontba kerülnek a migránsok az adófizetőknek

Elemzések szerint 9 milliárd fontba is kerülhetnek az elkövetkezendő három évben a migránsok a költségvetésnek, amennyiben a kormány továbbra sem fogja tudni kitoloncolni az országba illegálisan belépő személyeket.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 25. 08:01

A következő három évben több mint 150 ezer embernek nem adnak majd menedékjogot Nagy-Britanniában, de nem is lehet majd kitoloncolni őket az országból, ami 9 milliárd fontjába kerül majd az országnak a kormány még hatályba nem lépett illegális migrációs törvényjavaslata miatt, derül ki a brit Menekültügyi Tanács előrejelzéséből.

A jogszabály-tervezet értelmében azok, akik illegálisan érkeznek az országba, nem kérhetnek menedékjogot Nagy-Britanniában, ezért ki kell őket toloncolni hazájukba vagy egy másik biztonságos harmadik országba, például Ruandába, amely vállalta, hogy befogadja azokat a menedékkérőket, akik nem jogosultak védelemre. Ennek kivitelezése azonban több nehézségbe is ütközhet. A ruandai program például jogi eljárás alatt áll, és elakadt a brit bíróságokon. A törvény életbelépését emellett az Európai Bíróság és az Európai Unió is nehezíti. És olyan problémák is felmerülnek, mint hogy Franciaország eddig nem volt hajlandó megegyezni az Egyesült Királysággal az onnan érkező migránsok visszavételéről, ezért kérdéses, hogy a belügyminisztérium hány illegális bevándorlót tud majd ténylegesen kitoloncolni.

A hatályos jogszabályokkal ellentétben egyébként a belügyminisztérium mostanáig nem tett közzé hatásvizsgálatot az illegális migrációról szóló jogszabályról, ezért a Menekültügyi Tanács úgy döntött, hogy közzéteszi a sajátját.

A tanács vezérigazgatója, Enver Solomon azt mondta, „minden bizonyíték azt mutatja, hogy az úgynevezett illegális útvonalakon ideérkezők túlnyomó többsége bombák és golyók, erőszak és üldöztetés elől menekül. Azért vállalják ezeket a veszélyes utakat, mert nem létezik számukra működőképes alternatíva, ellentétben az ukránokkal, akik jogosan jöhettek az Egyesült Királyságba”.

A jelentés előrejelzése szerint a következő három évben 225 ezer és 257 ezer közötti számú migráns fog sikeresen bejutni az országba illegális útvonalakon, például a La Manche-csatornán egy kis hajón vagy teherautókba megbújva kompon és a Csatorna-alagúton keresztül. A jelentés azt is megjósolta, hogy e migránsok közül 39 ezer és 45 ezer között lesz a kiskorúak száma.

A Menekültügyi Tanács arra figyelmeztetett, hogy ha – a következő három éves időszakban – az összes illegálisan érkező migráns menedékjogát elutasítják, de a kormány nem tudja őket kitoloncolni, és az adófizetők által finanszírozott szálláshelyeken maradnak, akkor az hatalmas terhet fog jelenteni az államkincstárnak. A jótékonysági szervezet előrejelzése szerint

az illegális migránsok fogva tartásának és elhelyezésének költségei csak a következő három évben 8,7-9,6 milliárd fontjába kerülhet az adófizetőknek.

Ez az összeg nagyjából megegyezne azzal, amit a belügyminisztérium már beismert, hogy idén költeni fog. A kormány ugyanis elismerte, hogy csak idén 2,7 milliárd fontba fog kerülni az országnak az illegális migránsok elhelyezése és ellátása.

A Belügyminisztérium cáfolta a Menekültügyi Tanács előrejelzéseit azzal érvelve, hogy az illegális migrációról szóló törvényjavaslat visszatartó erővel fog hatni a további illegális bevándorlásra, és így csökkennek a költségek. Amint életbe lép a törvény, az hatalmas visszatartó erővel fog hatni a csónakos átkelésekre. Az emberek nem fognak csónakba szállni Észak-Franciaországban, ha tudják, hogy elkapják és kitoloncolják őket, tette hozzá a minisztérium. A kormány emellett azzal is érvelt, hogy a ruandai rendszer szintén elrettentő hatással lesz az illegális migránsokra.

NAGYVILÁG

Címkék:

Great Britain, illegal migration, migrants