Több tucatnyi francia céggel is együtt dolgozhat a Samuel Paty-t lefejező terrorista apja

Több tucatnyi francia céggel is együtt dolgozhat a Samuel Paty-t lefejező terrorista apja

Bár a belügyminisztérium közlése alapján kitiltották az országból és a menekültstátuszát is visszavonták, a tanárt kivégző csecsen terrorista apja a mai napig a személy-és vagyonvédelmi szektorban dolgozik, sajtóértesülések szerint mintegy harminc francia céggel állhat kapcsolatban, miután nem vonták be Franciaországban az engedélyét. A férfi néhány hónappal a gyilkosság után úgy nyilatkozott, hogy büszke a fiára, aki tettével megvédte a világ összes muszlim becsületét.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 1. 12:59

Megdöbbentő dolog derült ki a 2020 októberében brutális kegyetlenséggel meggyilkolt francia történelemtanár, Samuel Paty gyilkosának családjáról. A Le Parisien nevű lap számolt be róla, hogy a 18 éves csecsen származású merénylő, Abdoullakh Anzorov apja a család többi tagjához hasonlóan a személy-és vagyonvédelmi szektorban dolgozik és a mai napig tevékeny, mintegy harminc francia partnere lehet, annak ellenére is, hogy a 43 éves Abouyezid Anzorovot már kitiltották az országból.

A lapnak nyilatkozott a francia Nemzeti Magánbiztonsági Tevékenységek Tanácsának (CNAPS) egyik vezetője, aki elmondta, hogy a terrorista apjának a mai napig nem vonták be a szakmai kártyáját, tehát minden akadály nélkül folytathatja a megfigyelési vagy biztonsági tevékenységet egész Franciaország területén. A lap értesülései szerint a terrorista apjának szakmai kártyáját a merénylet előtt egy évvel, 2019-ben újították meg öt évre, tehát 2024-ig érvényes az engedélye. A CNAPS igazgatója, Cyrille Maillet arról is beszámolt a Le Parisien-nek, hogy megnézték a rendőrségi nyilvántartást, amiből kiderült, hogy a kérelmező, Abouyezid Anzorov az igényléskor büntetlen előéletű volt, ezért kiadták a működési engedélyt a számára. Hozzátette azonban, hogy a CNAPS két alkalommal, 2020 áprilisában és szeptemberében – mindössze egy hónappal a terrortámadás előtt – is megtagadta a kártya kiadását a merénylőnek, Abdoullakh Anzorovnak, mert ő már akkor is büntetett előéletű volt.

A Le Parisien szerint ugyanakkor a CNAPS mintegy harminc olyan céget azonosított be, amelyek kapcsolatban álltak az Anzorov család és az általuk működtetett biztonsági vállalkozással és, mivel a terroista apjának érvényes engedélye van, nem kizárt, hogy még most is partnerek. A cikkből az is kiderül, hogy ezek közül a cégek közül korábban néhányan még azt is felajánlották, hogy vendégül látják vagy kiképzik a büntetett előéletű fiatal terroristát, annak ellenére, hogy a CNAPS megtagadta számára a szakmai igazolvány kiállítását.

A Samuel Paty ellen elkövetett merénylettel kapcsolatban a CNAPS egyik, névtelenséget kérő munkatársa elárulta a Le Parisien-nek, hogy a CNAPS berkein belül érzékeny témáról van szó és több, az Anzorov család ügyeivel kapcsolatos vizsgálati kérelmet is elutasítottak. Ezzel kapcsolatban Cyrille Maillet a jogállamiságra hivatkozva azt mondta a lapnak, hogy bírói kérvény alapján minden információt az igazságszolgáltatás rendelkezésére bocsátottak.

A Le Parisien arról is beszámol, hogy Samuel Paty halálát követően a merénylő apja több alkalommal is szerepelt a francia médiában és minden alkalommal hangsúlyozta, hogy mennyire sajnálja a történteket és szereti Franciaországot. A véleménye azonban gyökeresen megváltozott 2021 júniusában, amikor arról beszélt egy csecsen szalafista bloggernek, hogy elégedettséggel tölti el az, amit a fia tett, aki szerinte cselekedetével megvédte a világ összes muszlimjának a becsületét. Hozzátette, hogy fia a csecsen hagyomány által megkívánt vallási oktatásban részesült és úgy nevelte, hogy jobban szeresse Istent, mint a saját szüleit.

A férfi 2021 októberében, egy évvel a gyilkosság után az Instagram oldalára egy videót töltött fel, amellyel a terrortámadást követően agyonlőtt fia emléke előtt tiszteleg, a felvételen tisztán hallható az Allah Akbar kifejezés.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Abu_abdullah (@abu_abdullah_2021) által megosztott bejegyzés


A cikk tartalmából arra lehet következtetni, hogy a terrorista családja még mindig Franciaországban nyilatkozik, ezért a megjelenését követően a belügyminisztérium rögtön reagált, a Twitteren bejelentve, hogy a sajnálatos történtek után a terrorista egész rokonságát kitiltotta Franciaországból, a család most is külföldön tartózkodik és az OFPRA, a francia menekült- és hontalanügyi hivatal visszavonta tőlük a menekültstátuszt.

 

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, murderer's father, private security, professional card, samuel paty