Többszázan tüntettek a radikális imám kitoloncolása ellen – videó

Többszázan tüntettek a radikális imám kitoloncolása ellen – videó

A tiltakozók szerint az imámon keresztül az egész muszlim közösséget támadja a francia állam, egyes tiltakozók tömegpusztító fegyvernek nevezték a Charlie Hebdo nevű szatirikus lapot. Mindeközben továbbra sem találják a szökésben lévő prédikátort, aki ellen már európai elfogatóparancs van érvényben.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 4. 15:35

Nem csitulnak az indulatok a marokkói állampolgárságú, ám Franciaországban élő imám körül, akinek a kitoloncolását gyűlöletbeszédért és antiszemita, valamint nőgyülölő megjegyzései miatt még július végén jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter.

Bár Hassan Iquioussen kiutasítását az Államtanács jóváhagyta, a párizsi közigazgatási bíróság azonban felfüggesztette az eljárást, arra hivatkozva, hogy Marokkóba történő elszállítása aránytalan támadást okozna a marokkói férfi magánélete és családja ellen, ami jogállamban nem elfogadható. A belügyminiszter az Államtanácsnál fellebbezett a döntés ellen, amit az végül jóvá is hagyott, ám eközben a szóban forgó imám, aki egyébként a társadalomra különösen veszélyes személyként szerepel a hatósági nyilvántartásban, szépen csendben kereket oldott.

A férfi családja és ügyvédje is arról számolt be a sajtónak, hogy az imám minden bizonnyal már külföldön tartózkodik, ám ennél többet nem mondtak, ügyvédje arról beszélt a BFMTV-nek, hogy nem tudja, hol tartózkodik az ügyfele.

A francia hatóságok szerint nagy esély van rá, hogy a férfi Belgiumban bujkál, ezt a megyei prefektus tette közzé a minap a Twitteren.

A történtek miatt európai elfogatóparancsot adott ki egy, az ország északi részén lévő Nord megyében, Valenciennes-ben tevékenykedő vizsgálóbíró a szökésben lévő prédikátor ellen, a BFMTV értesülései szerint erre a kitoloncolási határozat végrehajtásának kijátszása miatt került sor, melyet követően bűnelkövetőként kezelik a marokkói férfit.

A Francia Köztársaságot lépten-nyomon támadó prédikátornak ugyanakkor rendkívül sok támogatója van, olyannyira, hogy a Perspectives Musulmanes nevű muszlim szervezet tüntetést rendezett Párizsban a Place de la République nevű téren. Az egyesület Twitter-bejegyzése alapján a megmozdulásnak az volt a célja, hogy közösen tiltakozzanak az imám Franciaországból való kitoloncolása ellen.

A rendezvényt meg is tartották a hétvégén, és ahogy az várható volt, nem maradt el a gyűlölködés sem, a tüntetésen résztvevő kétszáz személy ugyanis iszlamofóbiával vádolta Franciaországot és Gérald Darmanin belügyminisztert és a Charlie Hebdo nevű szatirikus lapot is gyalázták.

A Mouvement Émergence nevű politikai mozgalom 34 éves alapítója, Alexis Trouillas szó szerint Franciaország ellen irányuló tömegpusztító fegyvernek nevezte a hetilapot, ami szerinte egy rosszindulatú újság, a tömeg pedig mindeközben lelkesen tapsolt és éljenzett. Trouillas hozzátette, hogy egy közösség az egymás iránti kölcsönös tiszteleten alapul.


Azonban nem a 2015-ös terrortámadás áldozata volt az egyetlen sajtóorgánum, amelyet célba vettek a tüntetők, a Le Figaro munkatársa, Paul Sugy hívta fel rá a figyelmet, hogy a Lignes de Crêtes nevű mozgalom szóvivője, Nadia arról beszélt, hogy nem a muszlimok antiszemiták, hanem a Valeurs actuelles nevű francia hetilap és a Cnews hírportál.

A Valeurs actuelles értesülései szerint a demonstrálók lemondásra szólították fel Gérald Darmanin belügyminisztert és elítélték Franciaország politikáját, mivel szerintük az állam iszlamofób és a prédikátoron keresztül az egész muszlim közösséget támadja.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

charlie hebdo, demonstration, france, gerald darmanin, hassan iquioussen, islamophobia