Transzneműek perelik az államot az új mosdótörvény miatt

A nem rég hatályba lépett törvény szerint, minden embernek a biológiai nemének megfelelő mellékhelyiséget és öltözőt kell használnia, kivéve a nemi átmenetben lévőknek, akik számára az iskoláknak biztosítania kell külön öltözőt és mellékhelyiséget.

NAGYVILÁG 2021. AUGUSZTUS 8. 13:39

LMBTQ érdekképviseleti szervezetek kedden pert indítottak két transznemű gyermekkel és szüleikkel közösen, a tennessee-i törvény miatt, amely megtiltja a transznemű tanulóknak, és az iskolai személyzetnek, hogy a nem biológiai identitásuknak megfelelő mellékhelyiségeket, és öltözőket használják.

Bill Lee republikánus kormányzó által májusban aláírt törvény megköveteli, hogy az iskolák biztosítsanak külön mellékhelyiséget azoknak az embereknek, akik nem akarják vagy nem tudják igénybe venni a biológiai nemüknek megfelelő helyiségeket.

A benyújtott kereset szerint, a törvény megsértette az oktatási törvényt, ami tiltja a nemi alapú megkülönböztetést a szövetségi támogatású oktatási intézményekben. Továbbá azt állítják, hogy a törvény sérti az Egyesült Államok alkotmányának egyenlőségről szóló részeit.

A július 1-én hatályba lépett törvény aláírása után Lee azt mondta, hogy a törvény „egyenlő hozzáférés biztosít minden diáknak”. Lee továbbá azt mondta az újságíróknak, hogy a törvény „lehetővé teszi minden tanuló számára nemtől függetlenül a mellékhelyiségek és az öltözők rendezett használatát”.

Az egyik 14 éves diák a tárgyalás során elmondta, hogy az iskolában azt az utasítást kapta, hogy mostantól a nővérszobában lévő mellékhelyiséget használhatja csak. Annak érdekében, hogy a külön mellékhelyiséget, és az azzal járó állítólagos kellemetlenségeket ne kelljen elszenvednie, a nemet váltó gyerek nem ivott az iskolában. Édesanyja, Amy A. ezzel kapcsolatba azt mondta az NBS News-nak, hogy a helyzet felkavaró volt, és „senkinek nem kellene ezt tennie azért, mert nem akar mosdóba menni”.

Egy másik diák, egy 6 éves kisgyerek, aki négy évesen kezdte meg a nemek közötti átmenetét. Ő nem fogja tudni használni a lányoknak kijelölt mellékhelyiségeket, mikor ősszel elkezdi az első osztályt. Édesanyja Julie B. azt mondta, hogy a gyermeke nem érti teljesen a törvényt, de amikor megkérdezte a transznemű lányától, hogy miként érezné magát, ha férfi mosdót kellene használnia, a kisgyerek azt mondta, „Nos ez tényleg furcsa lenne, mert én lány vagyok”.

„Csak arra emlékszik, hogy az óvodába mindig használhatta a lányok vécéjét, és egy lány gimnasztika csapatban is sportolhatott”, tette hozzá az anyuka.

„Teljesen nevetséges, hogy még a mellékhelyiségek használatáért is ennyit kell küzdenünk, és az, hogy az államunk vezetői más fontosabb problémák, és kérdések megoldása helyett a gyermekeinkből csinálnak célpontot. Ez a törvény veszélyes hellyé teszi a gyermekem számára az államot, mivel lényegében azt állítják, hogy a nemi átmenetben lévőket el kell különíteni”, mondta a kisiskolás transznemű gyerek anyja.

A két szülő továbbá azt mondta, hogy fontolóra veszik azt, hogy elköltöznek Tennessee államból, ha nem semmisítik meg a törvényt.

NAGYVILÁG

Címkék:

gender theory, lmbtq, trans kids