Ugrásszerűen megnőtt a migránsnegyedben a koronavírus halálos áldozatainak száma

Párizs leghírhedtebb migránsnegyedében, Seine-Saint-Denis-ben egy hét leforgása alatt rendkívüli módon megugrott a koronavírus halálos áldozatainak száma. A no-go zónákban eddig sem tudták a rendőrök betartatni a kijárási tilalmat és most úgy tűnik, megvan az eredmény, egyre többen halnak bele az itt lakók közül a vírusba.

NAGYVILÁG 2020. ÁPRILIS 5. 12:13

Sajnos bekövetkezett az, amitől tartani lehetett a franciaországi no-go zónákban, ahol a rendőrök eddig sem tudták betartatni a kijárási tilalmat. A Valeurs actuelles francia hetilap számolt be róla, hogy Párizs migránsok lakta külvárosában, Seine-Saint-Denis-ben ugrásszerűen megnőtt a koronavírusos fertőzések és a halálesetek száma. Nem meglepő ez azok után, hogy mennyire nem tartották be a migránsok a kijárási tilalmat, vígan jöttek-mentek az utcán, sőt, olyan is volt, hogy szándékosan ráköptek vagy ráköhögtek a lakhelyelhagyási engedélyüket ellenőrizni kívánó rendőrökre.

Az egész országban túlterheltek a kórházak és már a halottasházakban sincs elég hely, Seine-Saint-Denis-ben azonban még ennél is sokkal súlyosabb helyzet alakult ki. A francia főváros és környéke amúgy is járványügyi gócpontnak számít, az utóbbi időben Párizsban 32, a szomszédos Val-d Oise megyében pedig 47 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, a főváros legszegényebb részén, ahol túlnyomórészt bevándorlók laknak, viszont 63 százalékkal nőtt a halálesetek száma március 21 és 27 között az előző heti adatokhoz képest.

A megnövekedett haláleseteket több tényező is befolyásolhatja, egyrészt Seine-Saint-Denis-ben kevesebb kórházi férőhely, orvos és lélegeztetőgép van, mint a főváros egyéb részein, ráadásul ez a városrész a legsűrűbben lakott település Párizs környékén.

Seine-Saint-Denis-ben 1,6 millió lakos él, sok a nagy létszámú család, akik általában kis alapterületű lakásban, rossz higiéniás körülmények között laknak, így pedig sokkal könnyebben terjed a vírus. Szintén hozzájárulhatott a járvány gyors terjedéséhez az a tény, hogy sok olyan ember él itt, aki az egészségügyben, a kereskedelemben vagy éppenséggel futárként dolgozik, így ők kénytelenek nap mint nap elmenni dolgozni.

NAGYVILÁG

Címkék:

coronavirus, france, no-go zone, seine-saint-denis