Újabb államban tiltották be a gyermekek nemváltását

A törvény értelmében tilos a 18 év alatti állampolgároknak pubertásgátlókat és keresztnemű hormonokat szednie, illetve nemet váltani az államban.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 2. 15:40

Az Egyesült Államok tagállamai között Utal lett az első állam, amely 2023-ban betiltotta a kiskorúak számára a nemváltást. Nemrég Spencer Cox republikánus kormányzó aláírta azt a törvényt, amely megtiltja az orvosoknak, hogy 18 év alattiaknak pubertásblokkolókat, keresztnemű hormonokat vagy nemváltó műtéteket végezzenek.

A törvényjavaslat arra hivatkozik, hogy az úgynevezett nemi megerősítő ellátás pozitív hatásaival kapcsolatban nem állnak rendelkezésre hiteles és jó minőségű bizonyítékok. Cox kormányzó nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a tilalomra addig van szükség, amíg több kutatást nem végeznek a kezelések biztonságosságáról és hatékonyságáról.

„A legsebezhetőbb fiataljainkat érintő jogszabályok alapos megfontolást és mérlegelést igényelnek. Bár a törvényjavaslat nem tökéletes, hálásak vagyunk Kennedy szenátor árnyaltabb és átgondoltabb megközelítéséért ebben a szörnyen megosztó kérdésben. Egyre több szakértői csoport, állam és ország szünetelteti ezeket az életet tartósan megváltoztató kezeléseket, amíg jobb minőségű kutatás nem segít meghatározni a beavatkozások hosszú távú következményeit” – tette hozzá a kormányzó.

A törvényjavaslat felszólítja az illetékes minisztériumot, hogy végezzen szisztematikus felülvizsgálatot a pubertásblokkolókkal, a keresztnemű hormonokkal és a nemváltoztató műtétekkel, például a kiskorúak kétoldali masztektómiájával kapcsolatos bizonyítékokról.

A törvényjavaslat emellett megnöveli az elévülési időt, ami azt jelenti, hogy azok, akik később megbánják nemváltással kapcsolatos döntésüket, beperelhetik azokat az orvosokat, akik lehetővé tették számukra a nemváltást.

Az Egyesült Államokon belül Alabama, Arkansas, Arizona és Tennessee államokban mind hasonló törvényjavaslatokat fogadtak el, amelyek korlátozzák a gyermekek nemváltoztatásokhoz való hozzáférését. 2023-ban eddig több mint húsz olyan törvényjavaslatot nyújtottak be az Egyesült Államokban országszerte, amelyek célja a kiskorúak nemváltásának megakadályozása.

A gyerekek nemváltásával kapcsolatos orvosi ellátások felülvizsgálatokról szóló döntés nem számít újdonságnak, ugyanis Svédországban, Finnországban és Angliában már végeztek ilyeneket. Minden esetben azt állapították meg, hogy a gyermekek nemváltoztatásának szükségszerűségére vonatkozó bizonyítékok nagyon alacsony minőségűnek. Svédország és Finnország a vizsgálatok után felhagyott a pozitív ellátási modellel, és visszatértek a magukat transzneműnek valló gyermekek terápiás kezeléséhez. Anglia várhatóan az elkövetkező hónapokban követi ezt a példát.

NAGYVILÁG

Címkék:

gender change, trans children, united states of america