Újabb csendőrt gyilkoltak meg az illegális aranybányászok

Újabb csendőrt gyilkoltak meg az illegális aranybányászok

A 35 éves fiatalembert halálos lövés érte, miközben a hadsereggel közös akció keretében illegális aranybányászok elleni műveletben vett részt Francia Guyanán. A tengerentúli francia megyében évente 10 tonna aranyat termelnek ki az illegális bányászok

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 27. 10:01

Tragédiával végződött az az akció, melyben a francia hadsereg és a csendőrség vett részt a tengerentúli Francia Guyanán, ugyanis egy fiatal csendőr életét vesztette, derül ki a francia csendőrség által közzétett Twitter-bejegyzésből.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy az akcióra az illegális aranybányászat elleni küzdelem jegyében került sor, Emmanuel Macron államfő részvétnyilvánításából pedig azt is megtudhatjuk, hogy az elhunyt őrmester, Arnaud Blanc egy özvegyet és két árvát hagyott maga után.

A történtekről beszámoló Le Monde nevű lap cikkéből kiderül, hogy a francia csendőrség intervenciós egysége (GIGN) rendszeresen tart bevetéseket az illegális aranybányászati ​​területek felszámolására, a mostani akcióra a Dorlin aranymosó telepen került sor, az ország középső részén lévő Parc Amazonien de Guyane nevű nemzeti parkban.

A lap felhívja rá a figyelmet, hogy az illegális aranybányászat elleni harcot még Nicolas Sarkozy volt államfő indította el 2008-ban, a Harpie hadművelet keretében a francia hadsereg és csendőrség közösen szervezett akciók keretében veszi fel a harcot az aranybányászok ellen. 2022 októberétől december elejéig 500 francia katonát mozgósítottak, hogy semlegesítsék a legjelentősebb aranybányászati ​​helyszíneket. Az akció sikeresnek bizonyult, mintegy ötven tonna felszerelést, 30 ezer liter üzemanyagot, 12 kilométernyi építkezéseken használt csövet, hat kőzúzó gépet, kilencven generátort, harminchét quadot és tizenöt kenut foglaltak le, a hozzájuk tartozó motorokkal együtt. A prefektus becslése szerint ezzel nagyjából 4 millió eurós kárt okoztak a hatóságok az illegális aranybányászoknak.

Egy 2021 júliusában közzétett parlamenti jelentés szerint a Francia Guyanán tevékenykedő illegális aranybányászok száma megdöbbentően magas, mintegy 8600-ra tehető és túlnyomó részben illegális bevándorlókról van szó.

A prefektúra jelentése szerint 2022-ben a francia hatóságok több mint ezer akciót hajtottak végre a guyanai erdőkben az illegális aranymosás ellen, melyek során 59 kiló higanyt és 5 kiló aranyat foglaltak le. A Le Monde arról is beszámolt, hogy helyi bányászati ​​üzemeltetők szerint az illegális aranybányászok évente 10 tonna aranyat termelnek ki illegálisan Francia Guyana területén.

Az illegális aranybányászok tevékenységével kapcsolatos további probléma a környezetszennyezés, az arany és az érc elválasztására ugyanis nagy mennyiségű mérgező fémet, higanyt használnak, ami nagy mértékben szennyezi a talajt és a vizeket, valamint jelentős mértékben hozzájárul az erdők kipusztulásához. Az illegális tevékenység elleni küzdelmet tovább nehezíti, hogy átnyúlik a határokon, mivel Brazília és Suriname határain, az Oyapock és a Maroni folyók mindkét oldalán illegális aranybányászok tevékenykednek.

A cikkből az is kiderül, hogy nem a mostani volt az első olyan bevetés a Dorlin telepen, amely halálos áldozatot követelt, 2012-ben a hadsereg és a csendőrség illegális aranyásók elleni közös akciója során két katona meghalt, két csendőr pedig súlyos, golyó általi sérülést szenvedett ugyanitt.

NAGYVILÁG

Címkék:

france guyana, gendarme killed, illegal gold miners, pollution