Újabb, kitoloncolásra váró migráns követett el bűncselekményt

Az agresszív férfi egy tapétavágóval kaszabolta össze egykori élettársát, mindezt a nő gyermeke szeme láttára. Franciaországban az utóbbi időben egyre több olyan bűncselekmény történik, amelyet kitoloncolásra váró külföldiek követnek el.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 31. 07:31

A francia kormány, annak ellenére, hogy erőteljesebben szándékozik fellépni az ország területén illegálisan tartózkodó, kitoloncolásra váró külföldi bűnelkövetőkkel szemben, reménytelen szélmalomharcot vív.

Azok a közigazgatási fogvatartási központok ugyanis, ahol a szóban forgó, kiutasítási határozattal rendelkező külföldi állampolgárokat elhelyezik a kitoloncolás végrehajtásáig, zsúfolásig megteltek, sok esetben csak azoknak van itt hely, akik szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban egy korábban elkövetett bűncselekmény miatt, azok viszont, akiknek nincs semmi a rovásukon, szabadon járhatnak-kelhetnek az ország egész területén. Egyre több olyan eset történik azonban, ahol az elkövető olyan személy, aki előzőleg nem tett törvénybe ütköző dolgot, de a bűnügyi nyilvántartásban szereplő személyek is sok esetben szabadon járnak az országban, és időről időre rátámadnak valakire.

Ez történt a hétvégén is. A Párizzsal szomszédos Val-de-Marne megye Vitry-sur-Seine nevű településén megtámadott egy nőt egy dokumentumokkal nem rendelkező hajléktalan férfi, aki ellen 2021-ben kiutasítási határozatot bocsátottak ki a francia hatóságok. A 39 éves marokkói férfi a Le Parisien értesülései szerint pár hónapig tartó szerelmi kapcsolatban állt az áldozattal, ám a nő pár nappal ezelőtt szakított vele. A lap úgy tudja, hogy a támadás egy parkolóban történt a nő otthonának közelében, a férfi már várt áldozatára, majd hirtelen rávetette magát és a nála lévő tapétavágóval összevagdosta áldozata arcát, a jelenetet a nő fia is végignézte. A nőt a párizsi Pitié-Salpêtrière kórházba szállították, ahol megműtötték, nincs életveszélyben, de a támadás nyomai örökre megmaradnak az arcán, olyan mély sebeket ejtett egykori párja.

A CNews értesülései szerint a támadó több személyazonosságon, algériai és marokkói származásúként szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban. A rendőrségnek maga az áldozat mondta el, hogy ki volt a támadó, a férfi elmenekült a helyszínről, azóta is nagy erőkkel keresik.

Az utóbbi időben sok olyan támadás történt Franciaország-szerte, amit olyan személyek követtek el, akiket a fenti marokkói férfihoz hasonlóan kiutasítottak az országból, ám a deportálásra egyelőre nem került sor. Sajnálatos módon olyan eset is volt, amely tragédiával végződött, bejárta a nemzetközi sajtót annak a 12 éves kislánynak, Lolának az esete, akit az algériai származású 24 éves Dahbia Benkired elcsalt magával, ezután pedig kegyetlenül megkínozta, majd megölte a gyermeket. A gyilkos előzőleg nem követett el semmiféle törvénybe ütköző dolgot, ezért szabad járása volt az egész ország területén, ám nem ő az egyetlen, aki ilyen helyzetben volt és bűncselekményt követett el.

Szintén kiutasítási határozat volt érvényben az ellen a líbiai születésű férfi ellen, aki január 11-én a kora reggeli órákban a párizsi Gare du Nord pályaudvaron egyik pillanatról a másikra kést rántott, majd a körülötte lévő emberekre támadt, a helyszínen készült felvételen látható, amint a földre teperi áldozatát, majd egymás után többször megszúrja.

A belügyminiszter még decemberben jelentette be parlamenti beszédében, hogy a francia kormány szigorítani kíván a migrációs politikán.

Egy hamarosan bemutatásra kerülő törvénytervezet értelmében felgyorsítanák a bűnelkövető migránsok kitoloncolási eljárását, arról azonban egyelőre nem ejtett szót a francia vezetés, hogy mi a terve azokkal a kiutasításra váró külföldi állampolgárokkal, akik nem szerepelnek a bűnügyi nyilvántartásban, ugyanis az ő számukra nincs hely a közigazgatási fogvatartási központokban, a fenti eseményekből azonban az látszik, hogy köztük is egyre többen vannak azok, akik bűncselekményt követnek el még azelőtt, hogy a kitoloncolásukra sor kerülne.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

attack, crime, expulsion, france, illegal migrant