Újabb rovar forgalmazását engedélyezte az Európai Unió

Újabb rovar étkezési célú forgalmazását engedélyezte az Európai Unió. Ezúttal a lisztférgek lárváira került a sor.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 20. 14:27

A sárga lisztkukac, a házi tücsök és a vándorsáska után az Európai Bizottság egy újabb rovart minősített emberi fogyasztásra alkalmasnak. Ezúttal a lisztkukac (Alphitobus diaperinus) lárvái kerültek sorra. Az új „élelmiszer” hamarosan már megtalálható lesz a boltok polcain.

Ez a negyedik rovar, amelyet az Európai Unióban engedélyeznek élelmiszeripari célú felhasználásra, jövő január 26-tól valamennyi uniós országban forgalomba hozhatóvá válik. A lisztkukac lárvái a többi rovarhoz hasonlóan fagyasztva, szárítva vagy por alakban is értékesíthetők.

Az ehető rovarok listája a jövőben várhatóan tovább nő, ugyanis az Európai Bizottság asztalán további, válaszra váró kérelmek is szerepelnek. Az európai hatóságok tudatták a bizottsággal, hogy a rovarok kereskedelmének különleges követelményeknek kell megfelelnie, a helyes címkézéstől kezdve a potenciális allergének feltüntetéséig, ugyanis egyes rovarok a rákfélékhez vagy a puhatestűekhez hasonlóan allergiás reakciókat válthatnak ki.

A rovarok élelmiszerként való felhasználásának előnyeit az Európai Unió továbbra is népszerűsíti, többek között azzal, hogy az ilyen típusú táplálkozással csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsájtása. Amint arról már a V4NA is beszámolt, az Európai Bizottság (EB) a Twitteren egy bejegyzésében hangoztatta, hogy az európaiaknak az étrendjük részévé kellene tennie a rovarokat, meg kellene tanulniuk rovarokat fogyasztani, akár rágcsálnivalóként, akár élelmiszer-összetevőként, ugyanis a rovarok biztonságosan fogyaszthatók, táplálóak és egészségesek, illetve zsírban, fehérjében, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerforrást jelentenek, és megkönnyíthetik az egészséges és fenntartható étrendre való áttérést.

Az EB véleménye szerint a környezetvédelem szempontjából is sokkal kedvezőbb lenne ezen élelmiszerek fogyasztása. Illetve rámutattak arra, hogy a világ egyes részein már az étrend szerves részét képezik ezek az élőlények.

“Te döntöd el, hogy megeszed-e vagy sem! A rovarok alternatív fehérjeforrásként való felhasználása nem új keletű, és a világ számos részén rendszeresen esznek rovarokat. Próbáljuk meg?” – áll a bizottság utolsó tweetjében.

NAGYVILÁG

Címkék:

European Union, insects