Visszahozná a sorkatonaságot az elnök

Visszahozná a sorkatonaságot az elnök

Újra bevezetné a kötelező sorkatonai szolgálatot Szerbiában Aleksandar Vucic. Szerinte 3 hónapos, vagy 100 napos időtartamra kellene a fiataloknak bevonulni. Január elsejétől egyébként 25 százalékos béremelést kapnak a hivatásos katonák, illetve a nyugdíjak is mintegy 20 százalékkal emelkednek az országban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 13. 13:51

Jelentős fizetésemelés a Szerb Katonaságnál

A Szerb Katonaságnál számíthatnak a legnagyobb béremelésre január elsejétől – jelentette be a szerbiai Prva Televízió vendégeként az államfő. Aleksandar Vucic elmondta: a katonák, a tisztek, az altisztek és a szerződéses katonák fizetésemelése lesz a legnagyobb. Ők 25 százalékos béremeléssel számolhatnak. A közszférában egyébként átlagosan 12-13 százalékkal növelik a fizetéseket, a katonák dupla akkora emelést kapnak, mint a többiek. A nyugdíjasok pedig az év elején mintegy 20 százalékos járandóságbővülésre számíthatnak.

„Azok, akiknek a fizetése jelenleg 60.000 dinár (511 euró), 75.000 dinárt (638 eurót) kapnak majd – nyilatkozta Vucic.

A szerb köztársasági elnök szerint a cél az, hogy minél többen vállaljanak munkát a hadseregnél. Mint fogalmazott, Belgrádban és Vajdaságban alig van katona, a legtöbb egyenruhás Dél-Szerbiában van. A mostani emelés után az államfő azt várja, hogy jóval többen vállalnak majd feladatot a fegyveres erőknél.

kép: Szerb Katonaság

Aleksandar Vucic azt is kijelentette, hogy a bér-és nyugdíjemelés semlegesíti majd az infláció hatását.

„Az inflációnk 9,8 százalék körül lesz az év végén, a nyugdíjnövekedés pedig 20,2 százalék lesz. Amikor a nyugdíjak négy és öt százalékkal nőttek, három-négy százalékos volt az infláció, tehát akkor is növekedés volt” – mondta az elnök.

Visszatérhet a sorkatonaság

Szerbiában évek óta téma a sorkatonaság újbóli bevezetése. Az ország nem tagja a NATO-nak, katonailag semleges, álláspontja szerint önmagát védi. A kötelező sorkatonai szolgálat visszavezetése legkorábban 2023-ban történhet meg.

kép: Szerb Katonaság

Mint arról a V4NA is cikkezett korábban, a kiképzés az elképzelés szerint 90 napig tartana. Vucic úgy véli, ennyi időt minden férfi az országának tud szentelni, a három hónap ugyanis messze elmarad az egyéves, vagy akár féléves szolgálattól.

A szerb elnök a mostani interjújában megerősítette az elképzelés támogatását, de úgy fogalmazott, a végső döntést nem ő, hanem a parlament hozza meg. A képviselőházban a Vucic-vezette haladók és koalíciós partnereik vannak többségben.

Brnabic maradhat a miniszterelnök?

Április elején tartottak Szerbiában köztársasági parlamenti választást, azóta több mint 4 hónap telt el, de még mindig nincs kormánya az országnak, sőt azt sem tudni, hogy ki lesz az új miniszterelnök. A Vucic-vezette Szerb Haladó Pártnak (SZHP) és koalíciós partnereinek megvan a hatalmi többsége, de ennek ellenére még mindig nem alakult meg az új kabinet. Először a folyamatos óvások miatt húzódott el a hivatalos eredmények kihirdetése, azóta pedig az alkotmányos határidőn belül zajlik a hatalmi struktúrák felállítása. Egyelőre a parlament alakult meg és megválasztották a házelnököt, aki az SZHP soraiból került ki.

A kormányalakító személyéről annyit árult el Vucic, hogy amennyiben a pártja adja ismét a miniszterelnököt, akkor vagy újra Ana Brnabic lehet a kormányfő, vagy őt Milos Vucevic, Újvidék polgármestere válthatja. A szerb elnök azt a lehetőséget sem zárta ki, hogy esetleg valamelyik kisebbik koalíciós partner képviselője kerülhet a kabinet élére.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

army, serbia, vucic