A kommunizmus nem megdőlt, hanem megdöntöttük – mondta Orbán a nemzeti emléknapon

Európai szuperállamot építenek Brüsszelben a nemzetek Európája helyett – jelentette ki a magyar miniszterelnök azon a konferencián, amelyet annak alkalmából rendeztek, hogy 30 éve hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarországot.

POLITIKA 2021. JÚNIUS 19. 15:54

Orbán Viktor szerint Európa lenyűgöző és lemásolhatatlan „kulturális képződmény”, amely örök. Az Európai Unió azonban ember alkotta politikai képződmény, amely azért jött létre, hogy az alapító tagállamok megvédjék gazdasági és katonai érdekeiket és hogy a második világháború után ne vesszen el a remény, hogy Európa sorsáról ismét az európaiak dönthetnek majd egyszer – idézte fel. 

A magyar miniszterelnök beszédében szólt az EU csökkenő gazdasági erejéről és arról, hogy az elmúlt 30 évben az Egyesült Államok több mint 30 százalékkal növelte katonai kiadásait, Kína megkilencszerezte, eközben az unió ugyanott áll, ahol 30 éve.

Orbán felidézte: a magyar szabadság napja van, harminc éve, hogy a magyarok és a közép-európai népek megnyerték a hidegháború utolsó csatáját. Kiemelte: „a szabadság nem beköszöntött, hanem kivívtuk. A kommunizmus nem megdőlt, hanem megdöntöttük, a berlini fal nem leomlott, hanem ledöntöttük. A szovjetek nem kimentek, hanem kiszorítottuk őket”.

A magyar miniszterelnök beszédében arról is szólt: a magyarok Európa utolsó, máig élő szabadságharcosai.

Orbán Viktor felsorolta a kormány hét tézisét is. Az első tézis, hogy a nemzetek Európája helyett olyan „európai szuperállamot” építenek Brüsszelben, amelyre senki sem adott felhatalmazást. A második tézis, hogy Brüsszelt azok irányítják ma, akik az integrációt nem eszköznek, hanem „öncélnak” tekintik. A  harmadik tézis szerint Brüsszel hatalma egy részét „kiszervezte” Európán kívülről irányított – például a Soros-féle – hálózatoknak.

A negyedik tézisként Orbán Viktor kijelentette: közös gazdasági siker nélkül az Európai Unió szét fog esni. Az ötödik tézis kifejtésekor a miniszterelnök kiemelte, hogy a következő évtized a migráció, a járványok korszaka lesz, ebben kell biztonságot teremteni. A siker előfeltétele – szögezte le – az európai demokrácia helyreállítása.

Az Európai Parlament zsákutca az európai demokrácia szempontjából – jelölte meg a hatodik tézisben, hangsúlyozva, hogy jelentősen növelni kell a nemzeti parlamentek szerepét. A hetedik tézist ekként fogalmazta meg: Szerbiát fel kell venni az Európai Unióba.

Kiemelte, az unió jövőjéről szóló vitával Magyarország lehetőséget kapott, hogy gátat szabjon az EU „elszovjetesedésének” és Brüsszel „elmoszkvásodásának”. Hozzátette, a magyarok tudják, miről van szó, „hiszen csak harminc éve élünk szabadon”. Harminc évvel ezelőtt azt hittük, Európa a jövőnk – ma már látjuk, mi vagyunk Európa jövője – hangoztatta a magyar kormányfő.

POLITIKA

Címkék:

European Union, Hungary, viktor orban