Amerikai befektetőknek is el akarták adni a budapesti Városházát

Amerikai befektetőknek is el akarták adni a budapesti Városházát

Orosz és olasz befektetők mellett amerikai beruházónak is felkínálták eladásra a budapesti Városházát, mondta a Mediaworks Hírcentrumának Budai Gyula kormánypárti országgyűlési képviselő, aki az erről szóló dokumentumokat eljuttatta a hatóságoknak is. A Városháza-gate apropóján felállított fővárosi vizsgálóbizottsággal kapcsolatban a képviselő úgy vélekedett, hogy a grémium nem érhet el sikert az ügy felderítésében, azt a rendőrségnek kell kivizsgálnia.

POLITIKA 2021. DECEMBER 31. 10:13

„A rendőrséghez eljuttatott dokumentumok egy része elektronikus levelezés, amely Berki Zsolt és a vagyonkezelő ügyintézője, F. Ildikó és mások között folyt. A beszélgetés során azokról az ingatlanokról esett szó, amelyeket a főváros árult, és amelyeknek a dokumentációját Karácsony Gergely [főpolgármester] is nyilvánosságra hozta”, mondta a Mediaworks Hírcentrumának Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen bizonyítékok lehetnek a rendőrség kezében a Városháza-gate-ben.

A Városháza-botrány november elején robbant ki Magyarországon, amikor nyilvánosságra kerültek dokumentumok, melyek szerint Budapest balliberális városvezetése eladná a Városháza patinás épületét és a hozzá tartozó telket. Ezután több hangfelvételt is nyilvánosságra hozott egy álarcos alak, Anonymus, amelyekből több, a fővárosi vezetést érintő korrupciógyanús ingatlanügyre is fény derült, és arról is hangzottak el részletek, kik állnak az ügyeletek mögött és milyen jutalékos rendszer működtettnek.

A Városháza körüli gyanús ingatlanügyletek miatt a rendőrség 14 feljelentés alapján nyomoz, egyebek mellett csalás, vesztegetés és hűtlen kezelés miatt.

Az amerikai vonal

A rendőrséghez eljuttatott dokumentumokkal, elektronikus beszélgetésekkel kapcsolatban a Budai Gyula kiemelte, hogy azokat egy olyan ingatlanbefektetőtől kapta, aki egy amerikai beruházó érdekeit képviselte. Az amerikai üzleti kört szintén Berki Zsolt kereste fel azzal, hogy eladó a budapesti Városháza.

A befektetők szerint

Berki kétmilliárd forintnyi jutalékot kért, amelyet az amerikai befektetők sokalltak, az üzlet végül nem köttetett meg.

Budai Gyula szerint a tárgyalásokon részt vevő ingatlanos a hatóságoknak is hajlandó tanúskodni az ügyben.

A botrány tisztázására fővárosi vizsgálóbizottság állt fel, amelyről Budai Gyula úgy nyilatkozott: Tarlós István volt főpolgármesterrel ért egyet, aki azt mondta, hogy ezt az ügyet a rendőrségnek kell kivizsgálnia, mert erre nekik vannak megfelelő eszközeik. Ha az érintetteket beidézik, akkor menniük kell, és a hatóság jó helyzetben lesz: náluk vannak a vágatlan beszélgetések, amelyeket kitehetik az asztalra, a tanúk elé.

Amennyiben Bajnai Gordont exminiszterelnököt beidézik, akkor a bizottságnak adott, a Facebookon nyilvánosságra hozott válaszain túl a hatóság előtt is számot kell adnia arról, hogy volt-e tudomása a jutalékos rendszerről és a városházi cápákról, fejtette ki Budai.

A képviselő a baloldalnak az ügyet hárító kommunikációját úgy értékelte, hogy lehet bagatellizálni a Városháza-gate-et, ám a bizonyítékok mást mutatnak.

Ez jól felépített rendszer volt a vagyonkezelő ügyintézőjétől Berki Zsolton, Barts Balázson, Tordai Csabán – aki Karácsony jogi főtanácsadója – és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettesen – akinek a felvételek szerint oda kellett adni a jutalékot – keresztül egészen Karácsony Gergelyig. Ezt a főpolgármester tudta nélkül nem lehet megcsinálni,

vélekedett Budai Gyula.

Fontos összefonódás

A botránnyal részletesen foglalkozó sajtó többször is írt egy fontos összefonódásról.

A jutalékos ember, Berki Zsolt testvére Berki József, aki annak idején a néhai Kiss Péter szocialista miniszter bizalmasa volt. A tárcavezető egyik legközelebbi munkatársa Kiss Ambrus jelenlegi főpolgármester-helyettes volt, aki akkoriban kabinetfőnökként segítette Kiss Péter munkáját. Ez jelenti a legfontosabb kapcsot Berki Zsolt és Kiss Ambrus között, csakhogy ezenkívül eddig nem derült ki, hogy Berki József bármilyen szerepet vállalt volna a fővárosi ingatlanügyekben.

Átadtam a rendőrségnek olyan elektronikus leveleket, amelyekben Berki Zsolt mellett Berki József is szerepelt címzettként a fővárosi ingatlaneladások kapcsán. Az egyik ilyen a Rimaszombati úti adásvétel volt, mondta a képviselő, aki a nyomozás érdekeire tekintettel egyelőre nem szeretett volna többet elárulni.

Budai Gyula arról is beszélt, hogy volt ügyvédként úgy látja: az ügy hatósági kivizsgálása sokáig eltarthat, ez ugyanis bonyolult, szerteágazó történet, sok szereplővel. A képviselő arról is beszélt, hogy a botrány következményeként Karácsony Gergelynek és több helyettesének már rég távoznia kellett volna.

POLITIKA

Címkék:

budapest, city hall gate, Hungary