Az EU mélyreható reformjáról egyeztettek a konzervatívok

Az EU mélyreható reformjáról egyeztettek a konzervatívok

A lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt (PiS) elnökének, Jaroslaw Kaczynskinak a meghívására európai konzervatív pártok vezetői érkeztek Varsóba szombaton, köztük Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint a spanyol Vox elnöke, Santiago Abascal. A találkozón részt vett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is.

POLITIKA 2021. DECEMBER 4. 16:41

Szombaton megkezdődött a lengyelországi Varsóban az európai konzervatív és jobboldali pártok 13 vezetőjének konferenciája, a Varsói Csúcstalálkozó (Warsaw Summit). A beszélgetések tárgya az Európai Unió jövője, valamint az európai konzervatívok jövőbeni együttműködése volt. A TVP Info lengyel köztelevízió tudósítása szerint a Warsaw Summit a júliusi, Európa jövőjéről tett közös nyilatkozat következő lépése. A nyilatkozatban akkor tíz európai konzervatív párt állt ki az Erópai Unió eredeti eszméje mellett, elutasítva annak centralizációját.

Krzysztof Sobolewski PiS-főtitkár találkozó kezdetekor közzétett közösségi bejegyzésében úgy fogalmazott: a csúcstalálkozó résztvevői azokra a fenyegetésekre is választ keresnek, amelyek például az Európai Bizottság alapszerződésekbe ütköző lépéseiből erednek.

Nemzetekből, szuverén kormányokból álló Európai Uniót akarunk; azt akarjuk, hogy a polgároknak legyen több joguk és szavazatuk az EU-ban, és ne a technokratáknak – ezt már Tomasz Poręba, a PiS európai parlamenti képviselője mondta újságíróknak az eseményen.

Nem vett részt a találkozón az olasz jobboldali Liga és az Olasz Testvérek vezetője: Matteo Salvini és Giorgia Meloni. Távollétük hátterében a közlések szerint más elfoglaltság áll, de mindketten nyitottak a későbbi időpontban megrendezendő találkozásokra.

Novák Katalin magyar családügyi miniszter szombaton késő délután Twitter-oldalán megosztotta a varsói találkozón elfogadott közös nyilatkozatot. „Megállapodtunk a szorosabb együttműködésben, a közös találkozók szervezésében, a szavazatok összehangolásában a közös ügyekben. Továbbra is az európai jobboldal reneszánszáért dolgozunk!” – foglalta össze.


Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki külön is találkozott

A régió határbiztonsági kérdései, a lengyel-fehérorosz, valamint a kelet-ukrajnai helyzet is téma volt Mateusz Morawiecki miniszterelnök és Orbán Viktor magyar kormányfő pénteki varsói találkozójának. A találkozót a lengyel miniszterelnöki hivatal a Twitteren jelentette be.