Az Európai Bizottság tagállami hatásköröket akar erőszakkal átvenni – mondja az EP-képviselő

Az Európai Bizottság tagállami hatásköröket akar erőszakkal átvenni – mondja az EP-képviselő

"Kétségtelen, hogy a bizottság részéről többször is megtévesztettek bennünket. Ez mindenképpen elgondolkodtató, hogy vajon a további engedmények eredményesek lesznek-e. Személy szerint nem hiszem" – jelentette ki a lengyel európai parlamenti képviselő.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 19. 11:01

Bár vannak uniós országok, amelyek hatalmas terhet vállalnak magukra az európai érdekekért és a szolidaritásért, az Európai Unió ezt nem mindig hálálja meg. A magyar határkerítés költségeibe például minimálisan szállt be az EU, míg Lengyelországnak hatalmas költségei vannak az Ukrajnának nyújtott segítséggel kapcsolatban, és az EU nem különített el pénzeszközöket erre a célra. Utóbbira Beata Szydlo lengyel kormánypárti európai parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet egy interjúban, aki csípős kritikát fogalmazott meg az Európai Unió intézményeivel kapcsolatban.

Beata Szydlo kitért azokra az uniós forrásokra, amelyeket az Európai Bizottság nyilvánvalóan politikai okok miatt még mindig visszatart Lengyelországtól.

„A helyreállítási terveket nem érik érdemi vádak, miközben hosszú ideje próbálják ezt a témát politikailag kijátszani és Lengyelországot sújtani, különböző ürügyeket keresve arra, hogy ne fizessék ki ezt a pénzt. A lengyel kormány messzemenő kompromisszumot kötött, de az Európai Bizottság részéről nincs hajlandóság a beleegyezésre. Szorítok Szynkowski vel Sęk miniszter úrnak, és remélem, hogy küldetése sikeres lesz. Ez azonban nagyon nehéz a Brüsszelben folyó játék miatt”

– jelentette ki a lengyel politikus, aki szerint a lengyel kormánynak nagyon jó érvek vannak a kezében, amelyeket határozottan ki kell teríteni az asztalra és meg kell védenie az álláspontját.

„Nem támogatom az olyan jellegű engedményeket, amelyek azt eredményeznék, hogy olyan területeket, amelyek a tagállamok hatáskörébe tartoznak, átadnánk az Európai Bizottságnak. A bizottság jelenleg olyan stratégiát alkalmaz, amelynek keretében a szerződéseken kívül próbál különböző engedményeket kikényszeríteni az államoktól, és átvenni a hatáskörüket bizonyos területeken. Ez az EU eszméjének lerombolásának egyik módja”

– magyarázta Szydlo. Felidézte, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke gyakran szónokol az európai szolidaritásról, az egységről, az egyenlő jogokról minden tagállam számára. Beata Szydlo úgy véli, von der Leyen nem beszél semmi újról, hiszen ezek az EU alapjai, azonban – mint fogalmazott – nem a szavak, hanem a tettek határozzák meg azt, hogy valóban így akar cselekedni az elnök, vagy csak üres szlogenek ezek a kifejezések. Szerinte

„ha az Európai Bizottság részt vesz a lengyel ellenzék és a különböző európai politikai csoportok által játszott politikai játszmában, akiknek nem tetszik a Jog és Igazságosság kormánya, akkor ez az ügy elhúzódik. Szeretném hinni, hogy ez nem így van. A bizottságnak a szerződések szerint az a feladata, hogy végrehajtsa azt, amit a tagállamok, például a miniszterelnökök az Európai Tanács ülésén elhatároztak. Nem szólhat bele az egyes tagállamok belpolitikájába”.

Beata Szydlo arra is emlékeztetett, hogy az uniós intézmények nem először próbálják fegyelmezni Lengyelországot. Az Európai Parlament jelenleg egyre inkább balra fordul, ami a jobboldali kormányokat próbálja megdönteni.

„Az Európai Parlamentben hozott döntéseknek néha kevés közük van a józan észhez. Ilyen például a Green Deal bevezetése. Ez egy olyan politika, amely árt a tagállamoknak, köztük nekünk is. Az ellenzék Lengyelország elleni vitákat javasol, amelyeket rendszeresen tartanak az Európai Parlamentben, ami azt bizonyítja, hogy megvan az akarat arra, hogy politikai változást hozzon Lengyelországban. Mivel az Európai Bizottság az EP nyomása alatt áll, az EP hozzáállása a bizottság intézkedéseiben is megmutatkozik”

– vélekedik a lengyel európai parlamenti képviselő.

POLITIKA

Címkék:

european commission, money, poland