Csak az emberek négy százaléka szerint van kiváló állapotban a gazdaság

Egy nemrég megjelent közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek csupán négy százaléka szerint van kiváló állapotban a gazdaság, 51 százalékuk rossznak tartja a helyzetet. A felmérés arra is rámutatott, hogy az amerikaiak háromnegyede szerint a gazdaság egyre rosszabb helyzetben van.

POLITIKA 2022. JÚLIUS 31. 12:04

A felmérés során 1500 embert kérdeztek meg arról, hogy mi a véleményük az Egyesült Államok gazdaságának helyzetéről és állapotáról. A válaszadók mindössze négy százaléka minősítette a gazdaság jelenlegi állapotát kiválónak, és mindössze 13 százalékuk mondta azt, hogy jó helyzetben van az amerikai gazdaság. A túlnyomó többség negatívabban ítélte meg a körülményeket, mivel a többség, 51 százalék rossznak tartja a jelenlegi állapotot.

A függetlenek és a republikánusok 54, illetve 73 százaléka egyaránt rossznak tartja a gazdaság helyzetét. Még a demokrata szavazók körében is csupán 41 százalék válaszolt úgy, hogy megfelelően működik a gazdaság. A felmérés arra is rámutatott, hogy az amerikaiak háromnegyede szerint a gazdaság egyre rosszabbul teljesít – ezzel a kijelentéssel a republikánusok 82 százaléka, a függetlenek 59 százaléka és a demokraták 34 százaléka ért egyet.

A gazdasági nehézségekkel és a „recesszió” kifejezés elkerülésével kapcsolatban az orosz külügyi szóvivő, Maria Zakharova is elmondta a véleményét a Telegram csatornáján. Azt írta,

„a Fehér Ház tagadja, hogy recesszió lenne az Egyesült Államokban. Makacsul állják a sarat, vitatkoznak a saját riportereikkel, rázzák a fejüket, és dühösek lesznek, nem hajlandók válaszolni a tisztázó kérdésekre, hogy akkor mi is a recesszió. Ezért most elmondom mind a Fehér Ház sajtótitkárának, mind az amerikai újságíróknak, hogy mi is történik valójában”

– kezdte gondolatait a szóvivő. Zakharova kifejtette, hogy az Egyesült Államoknak úgy sikerült mostanáig véget vetnie a gazdasági válságoknak, hogy nem használták a válság, a recesszió és a pánik szót, mert ezek mind összefüggésben álltak a korábbi gazdasági válságokkal.

„Úgy tűnik, ezúttal is ugyanezt választották: egyszerűen eltörölték a recesszió szót. Ezt a kifejezést egyébként az 1930-as évek végén találták ki, amikor az USA egy újabb súlyos gazdasági válságba került. A politikusok, politológusok és pénzemberek, valamint az iparosok nyilvános összeesküvése azonban úgy döntött: kivonják a forgalomból a depresszió szót, és bevezetik a recesszió kifejezést”

– állítja Zakharova. A külügyi szóvivő szerint az amerikai politikai vezetőket korábban pont a „recesszió” és a „lassulás” szavak mentették meg a népszerűségük csökkenésétől, de most, amikor már ezeknek a szavaknak a jelentése mindenki számára ismertté vált, új kifejezéseket kell találniuk.

„Biztos vagyok benne, hogy a Fehér Ház által felbérelt emberek kitalálnak valami olyan kifejezést, mint „külső recesszió” vagy a „Kreml recessziós beavatkozása a gazdasági nehézségek megmagyarázására”

– emelte ki a külügyi szóvivő.

POLITIKA

Címkék:

biden administration, economy, united states of america