Hitlert méltatta a baloldali polgármester

Hitlert méltatta a baloldali polgármester

Adolf Hitler megérdemelte, hogy a Time magazin az Év emberének választotta – jelentette ki egy baloldali budapesti polgármester. Az amerikai magazin korábban az Év emberének választotta Joszif Sztálin kommunista diktátort és Pierre Laval volt francia miniszterelnököt is, aki a II. világháború idején kollaborált a nácikkal, ezért hazaárulás miatt elítélték és agyonlőtték.

NAGYVILÁG POLITIKA 2020. JÚNIUS 26. 17:36

„Harminchatban vagy 37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az nem igazán fér ebbe a képbe bele” – jelentette ki László Imre, Budapest 11. kerületének polgármestere egy önkormányzati ülésén. A polgármester a bukott miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíció (DK) pártjának színeiben került hatalomra. László Imre annyiban tévedett, hogy az egykori náci diktátort 1938-ban választotta az év emberének az amerikai magazin. 

A Time magazin 1927 óta választja meg az Év emberét (vagy bizonyos esetekben az év embereit), és bár többségében tiszteletre méltó politikusok, tudósok, kutatók, szabadságharcosok kapták eddig az elismerést, akadnak meghökkentő kivételek is. A volt francia miniszterelnök, Pierre Laval 1931-ben került a Time magazin címlapjára. Franciaország német megszállása során (1940-1944) azonban Laval együttműködött a németekkel, ezért a háború után hazaárulás vádjával bíróság elé állították és agyonlőtték. 

A kommunista diktátort, Joszif Sztálint két alkalommal (1939, 1942) is az Év emberének választotta a Time. Ekkor már nyugati hírszerző szolgálatok is tudtak arról, hogy Sztálin titkosrendőrsége százezrek halálát okozta, a világháború kitörése előtt két évvel pedig tisztogatást rendezett a vörös hadsereg vezérkarában: agyonlövetett az öt marsallból hármat, a 16 tábornokból 14-et, valamint az összes tengernagyot. 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

adolf hitler, dictator, josef stalin, left-wing mayor, man of the year, time magazine