Itt a bizonyíték, hogy Amerika nyer legtöbbet az ukrán háborún

Az orosz külügyminisztérium szerint a Putyin elleni elfogató parancs a legújabb bizonyíték a kettős mércére. Ugyanakkor azt már nehéz lenne tagadni, hogy a háború eddigi legnagyobb nyertese Amerika.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 22. 14:43

Kettős mérce nyugati módra

A Vietnám elleni amerikai agresszió végéhez közeledve 1975-ben az amerikaiak tömegesen kezdték el a gyermekek – köztük csecsemők – elszállítását Vietnámból repülővel. Erre Maria Zakharova, az orosz külügyi tárca sajtószóvivője emlékeztetett közösségi oldalán azután, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. A vád az, hogy felelős az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért. A közlemény szerint megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Maria Zakharova a bejegyzésében arra emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok katonái 1975-ben nekiláttak, hogy

„teljesen eltöröljék a csecsemők kulturális identitását: örökbefogadásra adták őket amerikai és szövetséges országokban élő családoknak. gyakorlatilag megfosztva több ezer gyermeket hazájától és kultúrájától, eltörölve nemzeti és etnikai-társadalmi identitásukat”.

A külügyi szóvivő felidézte azt is, hogy nem csak maga a hadművelet számít világosan és egyértelműen háborús bűncselekménynek, hanem annak kivitelezése is.

Az úgynevezett „Babylift-hadművelet” során ugyanis a hanyagság miatt 78 kisgyerek vesztette életét, miután az őket szállító repülő lezuhant Vietnám felett. „Ennek ellenére az amerikaiak megjutalmazták a legénységet, és folytatták a műveletet: további mintegy háromezer gyermeket raboltak el Vietnamból. A pontos számokat még mindig lehetetlen megállapítani. Sokan közülük még most, felnőttként is keresik valódi szüleiket”- jelentette ki Zakharova, majd gúnyosan megjegyezte hogy

„nagyon-nagyon várom már, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adjon ki az USA, a Pentagon és a műveletben részt vevő „humanitárius alapítványok” vezetői ellen”.

A többségében oroszajkú területekről a gyerekek elszállításával kapcsolatban egyébként Oroszország leszögezte, hogy mindent megkapnak, amire szükségük van, legtöbbjüknek megvan a kapcsolata a családjával. Minden gyermek számára létezik egy cselekvési terv a szüleikhez való esetleges visszatérésükre. Oroszország soha nem akadályozta és nem is fogja megakadályozni, hogy a gyermekek visszatérjenek a rokonaikhoz. Ha a szülők vagy a törvényes képviselők képesek és hajlandóak visszavenni őket, mindent megtesznek, hogy segítsék őket.

Orosz híroldalak egyébként úgy kommentálták a Putyin ellen kiadott elfogatóparancsot, hogy azt kifejezetten azért erőltette a Nyugat, hogy elriassza Hszi Csin-ping kínai vezetőt a moszkvai látogatástól. Úgy vélik, ezt pedig az amerikai külügyminisztérium vezetője, Antony Blinken is megerősítette, amikor azt mondta:

„Hszi elnök oroszországi útja napokkal azután, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin elnök ellen, arra utal, hogy Kína nem érzi a kötelességének, hogy a Kremlt felelősségre vonja az Ukrajnában elkövetett atrocitásokért, és elítélés helyett inkább diplomáciai fedezetet nyújt Oroszországnak a további bűncselekmények elkövetéséhez”.

Az elfogatóparancs fokozza a háborús helyzetet

Az orosz elnök ellen kiadott elfogatóparancs csak tovább fokozza a háborús helyzetet és még messzebb sodorhatja a feleket a békéhez – legalábbis sok vezető politikus vélekedik így. Arról korábban a V4NA is beszámolt, hogy Aleksandar Vucic szerb elnök úgy reagált: az összetűzések olyan irányba tartanak, hogy akkora harcok lesznek, amilyenek még soha nem voltak. Egyre többen mutatnak rá arra, hogy a mostani helyzet az Egyesült Államoknak kedvez leginkább. A Financial Times szerint az egész konfliktus és válság végső győztese az Egyesült Államok lesz.

Az USA a kétségbeesett Európát is el tudta látni energiával, különösen cseppfolyósított földgázzal (LNG), méghozzá méregdrágán, ami milliárdos profitot hozott az Egyesült Államoknak – erről már Center for European Policy Analysis közölt egy átfogó elemzést. Az amerikai fegyvergyártó cégek szintén jól járnak, mivel Európa omladozó nemzeti védelme hirtelen reflektorfénybe került, várható volt, hogy az olyan csúcskategóriás ötödik generációs harci repülőgépek, mint az F-35-ös, hirtelen a „muszájlistán” szerepelnek. Sok más rendszerre is van kereslet – írja az elemző központ.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

europe, russia, usa, war