Kamudiploma a magyar baloldalon?

Kamudiploma a magyar baloldalon?

Bangóné Borbély Ildikó egy Budapesti Gazdasági Főiskolán szerzett közgazdászvégzettséget szerepeltet a parlamenti életrajzában, ám az egyetem szerint nincs erre vonatkozó adat az archívumukban – írta meg a magyar sajtó.

POLITIKA 2022. JANUÁR 22. 13:09

A mandiner.hu portál megbízhatónak nevezett forrásától úgy értesült, hogy a magyarországi szocialista párt, az MSZP parlamenti képviselője, Bangóné Borbély Ildikó, noha parlamenti életrajzában szerepelteti, valójában nem szerzett közgazdász főiskolai diplomát. A politikus nyilvános életrajza szerint a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Gazdaság és menedzsment karára járt, és 2013-ban végzett ott.

A magyar portál az ügyben közérdekű adatigényléssel fordult a BGF jogutódjához, a Budapesti Gazdasági Egyetemhez, hogy megtudja, Bangóné Borbély Ildikó járt-e az intézménybe, és ha igen, mennyi ideig, milyen vizsgákat tett le és kapott-e ott diplomát.

Az egyetem azt a választ adta: tanulmányi rendszerük archívumában „a (…) kérdezett személyre vonatkozóan semmilyen adat nem található”.

A lap újságírója megkereste az Országgyűlés Hivatalát is, ahonnan azt az információt kapta: semmilyen kompetenciájuk nincsen arra, hogy ellenőrizzék egy országgyűlési képviselő önéletrajzának tartalmát,

azért kizárólag a képviselő felel.

A kérdésben érintett szocialista képviselő csütörtök óta nem válaszol a sajtóorgánum kérdésre, mely arra vonatkozik: szerzett-e diplomát a BGF-en.

A képviselő nevéhez fűződik a kormánypárti Fidesz szavazóinak „lepatkányozása”: Bangóné Fidesz támogatottságával kapcsolatos újságírói kérdésre ugyanis korábban azt válaszolta: „sok a patkány Magyarországon”.

Mint ismeretes, az MSZP – Bangóné Borbély Ildikó pártja – korábbi miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc hasonló botrányba keveredett mintegy 10 esztendeje. Az azóta már a DK színeiben politizáló exkormányfő (állítólag) 1984-ben írt szakdolgozatát hiába keresték, az sem a pécsi egyetem tanárképző karán, sem másutt nem volt fellelhető, és maga Gyurcsány sem tudta bemutatni.

A szakdolgozat meglétét/meg nem létének kérdését később újabb, már plágiumgyanú is súlyosbította, miután kiderült, hogy volt sógora 1980-ban ugyanazon címmel (A Balaton-felvidék szőlészete és borászata) adott le szakdolgozatot egy másik intézményben.