Közvélemény-kutatás: A baloldal egyenlő a megszorításokkal

A magyarok abszolút többsége, azaz 52-53 százalék szerint a baloldal csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatásokat, emelné a munkavállalókat és a vállalkozásokat terhelő adókat. Még pesszimistább várakozások tapasztalhatók a rezsiköltségeket illetően, 64 százalék vélekedik úgy, hogy ezek növekednének, ha a baloldal jutna kormányra, derül ki a Real-PR 93. legfrissebb reprezentatív kutatásából, amelyet a Magyar Nemzet napilap szombati számában ismertetett.

POLITIKA 2022. JANUÁR 15. 16:59

A közvélemény-kutatás szerint bár minden tekintetben pesszimistábbak a vidékiek, mint a budapestiek, a rezsiköltségeket illetően még a fővárosi választók között is nagy többségben vannak, akik a baloldaltól a körülményeik negatív alakulására számítanak: a fővárosiak 57 százaléka, a vidéken élők 65 százaléka nyilatkozott így. A vidéki lakosság körében azok is abszolút többséget alkotnak 54-55 százalékos részaránnyal, akik szerint a baloldal emelné a munkavállalói és vállalkozói adókat, csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatásokat. A budapestiek a két utóbbi kérdésben megosztottnak látszanak, az optimista és a pesszimista vélemények között mindössze háromszázalékos eltérés van.

A Real-PR 93. emlékeztet: már augusztusi kutatásukban is számottevően meghaladta a baloldali győzelem esetén kedvezőtlen változásokra számítók aránya az optimisták számát, de a korábbinál öt százalékkal többen gondolják úgy, hogy a baloldal csökkentené a gyermekvállalási és családi támogatásokat, és hét százalékkal többen számítanak a rezsiköltségek emelkedésére.

Mint írják, ha a 2022-es választás döntő mértékben az életkörülmények várható alakulásán múlik, az jelentősen csökkenti a baloldal esélyeit, márpedig ez sokaknál jelentős döntésbefolyásoló tényező.

Fontos jelzés, hogy a négy válaszkategória arányát nézve mindhárom kérdésnél az egyértelműen negatív várakozás alkot relatív többséget, a rezsiköltségek emelkedésében 41 százalék, a családi támogatások csökkenésében 30 százalék, a munkavállalói és vállalkozói adók emelésében 28 százalék számít negatív változásokra baloldali győzelem esetén – hívja fel a figyelmet a kutatócég. Ezzel szemben mindössze 10 százalék körüli azok aránya, akik szerint biztosan nem történne negatív változás a három vizsgált témakörben – ismerteti a Magyar Nemzet.

POLITIKA

Címkék:

election, Hungary, left, poll