Magyarországban bíznak a lengyelek az uniós források ügyében

Magyarországban bíznak a lengyelek az uniós források ügyében

Fontos szerepe van Magyarországnak abban, hogy a lengyelek megkapják a nekik járó uniós forrásokat, a magyar kormány ugyanis kőkeményen töri az utat és egyfajta taktikával szeretné elérni, hogy a magyarok is megkapják az uniós forrásokat – erről beszélt egy lengyel kormánypárti európai parlamenti képviselő.

POLITIKA 2022. DECEMBER 6. 12:21

„Ez az egymillió eurós kérdés. Őszintén szólva, nem tudom” – válaszolta Jacek Saryusz-Wolski, a Jog és Igazságosság lengyel kormánypárt európai parlamenti képviselője egy interjúban egy kérdésre, miszerint mennyi esély van arra, hogy Lengyelország valóban megkapja az eddig befagyasztott uniós forrásokat.

„Ha az Európai Bizottság és a parlament visszatér a jogállamiság útjára, és nem szegik meg többé a szerződéseket, kötelezettségvállalásokat és megállapodásokat, akkor igen, akkor meg kell kapnunk ezt a pénzt”

– jelentette ki a politikus. A képviselő kiemelte Magyarország szerepét ebben az uniós vitában. Úgy véli, hogy Magyarország kitapossa a lengyelek előtt az utat, egyfajta jégtörőként tekint a magyar kormányra. Jelenleg patthelyzet áll fenn Magyarország és az Európai Bizottság között: Brüsszel pénzmegvonással fenyeget, Magyarország pedig a vétójogával próbálja kialkudni a neki járó forrásokat.

„A tagállamok között mostanra két tábor alakult ki, az egyiket 12 ország alkotja, köztük Franciaország, Németország, Spanyolország és Olaszország, amelyek gesztust akarnak tenni Orbán Viktornak. Németország nagyon szeretné feloldani az Ukrajnának szánt 18 milliárdos csomagot, Franciaország pedig a vállalatokra kivetett adók miatt nem szeretné, ha bárki vétózna. Azt javasolják ezért, hogy az Európai Bizottság vizsgálja felül a saját jelentését Magyarországról”.

Jacek Saryusz-Wolski úgy véli, hogy ha Magyarország így megkapja a neki jogosan járó pénzösszeget, akkor Lengyelország előtt is szabad lesz az út.

Nem ez volt az egyetlen éles bírálat Lengyelországból az Európai Unió intézményrendszerét illetően.

„Csak azért vagyunk az Európai Unióban, hogy a saját lengyel érdekeinket érvényesítsük. Azért, hogy a lengyelek jobb életet élhessenek. Ha az EU, azaz a nagy országok, mint Németország vagy Franciaország, kedvezőtlen megoldásokat kényszerítenek más, kisebb országokra, akkor nekünk élnünk kell a vétójogunkkal”

– jelentette ki Janusz Kowalski, az agrárminiszter helyettese, aki szerint egyet kell érteni Jaroslaw Kaczynskivel abban, hogy Lengyelország 2020 óta valóban belegabalyodott olyan rossz döntésekbe, amelyek lényegében segítették a föderális Európai Unió kiépülésének kezdeti fázisát. Úgy véli, hogy ezért az elsődleges feladat, hogy Lengyelország szuverenitását megóvják. Hozzátette hogy Zbigniew Ziobro miniszter száz százalékban előre látta a veszélyt, ő volt az egyetlen lengyel politikus, aki megmutatta hogy veszélyben van a lengyel szuverenitás.

POLITIKA

Címkék:

eu, eu commission, money, poland