Meddig lehet elmenni a náci vezér felmagasztalásában?

Erre a kérdésre keressük a válaszokat, ezért több vezető brüsszeli - magát demokratának tartó - politikusnak írtunk levelet. Most három vezető politikusnak írt levelet teszünk közzé, tőlük és másoktól is választ várunk.

POLITIKA 2020. JÚNIUS 30. 12:02

Meddig lehet elmenni az Európai Unióban? Lehet-e büntetlenül Hitler érdemeiről beszélni, a náci vezetőt méltatni?

Egy európai uniós párt egyik vezető politikusa Budapesten arról beszélt, hogy el kell ismerni Hitler képességeit, tetteit. Hogy a náci vezető egyébként joggal lett az év embere a Time magazin szerint 1938-ban.

Brüsszel hallgat ebben az ügyben, ezért a V4NA levélben fordult Donald Tuskhoz az európai néppárt elnökéhez, David Sassolihoz az Európai Parlament elnökéhez és Iratxe García Pérezhez a szocialisták és demokraták progresszív szövetségének elnökéhez, mely pártcsaládban a Hitlert méltató képviselő pártjának politikusai is ülnek, hogy megkérdezze, ez mennyire összeegyeztethető az európaisággal.

Megkérdeztük, hogy mi a véleményük a Hitler méltatásról.. Mit gondolnak arról, hogy Hitler valóban megérdemelte, hogy az év emberének választották 1938-ban? Mit gondolnak helye van-e az európai politikában olyan politikusnak, aki Hitlert felmagasztalja? Mit gondolnak helye van-e az európai politikában olyan pártnak, mely nem zárja ki sorai közül az ilyen embert? Arról is kérdeztük a vezető európai politikusokat, hogy mit mit gondolnak, ők Brüsszelben meddig hallgathatnak, mikor kell szót emelniük ilyen ügyben.

POLITIKA

Címkék:

european parliament, hitler, letter, politics, v4na