Nem volt meg a szükséges képesítése, jogszerűtlenül foglalkoztatta az egyetem a baloldali politikust

Nem volt meg a szükséges képesítése, jogszerűtlenül foglalkoztatta az egyetem a baloldali politikust

Újra kínos helyzetbe került a Budapest baloldali főpolgármestere, kiderült, hogy korábban jogszerűtlenül alkalmazta tanársegédként és adjunktusként a Budapesti Corvinus Egyetem, mivel nem volt meg a megfelelő képzettsége és jogviszonya az állás betöltésére. Nem ez az első eset, amikor a főpolgármester és baloldali miniszterelnök-jelölt aspiráns kínos helyzetbe kerül képzetlensége miatt.

POLITIKA 2021. SZEPTEMBER 11. 09:35

Lezárult a magyar Oktatási Hivatal (OH) vizsgálata, amely 2014 január elsejétől ellenőrizte a Budapesti Corvinus Egyetem harminckét oktatójának jogviszonyát. Mint kiderült közülük csak Budapest jelenlegi baloldali főpolgármestere, Karácsony Gergely nem teljesítette a foglalkoztatáshoz szükséges feltételeket, írja a Magyar Nemzet napilap. Az OH megállapította, hogy Karácsony

tanársegédi kinevezése szabálytalan volt, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele. Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt.

Amint a Magyar Nemzet írja, a szabályzat szerint a kinevezési feltételek között rögzíteni kellett volna, hogy Karácsony három éven belül létesítsen doktorjelölti jogviszonyt, ellenkező esetben felmentik állásából. Ez azonban a határidőig nem történt meg, és csak később, 2014. augusztus 31-én kezdeményezte Karácsony a jogviszony közös megegyezéssel történő megszüntetését.

Hivatalossá vált tehát, hogy jogszerűtlenül foglalkoztatták Karácsonyt, ahhoz, hogy még így is alkalmazzák, vélhetően szükség volt a a baloldali döntéshozókkal kiváló kapcsolatot ápoló akkori egyetemi rektor, Mészáros Tamás nagylelkűségére is, írja a lap.

Mészáros baloldali elkötelezettségét jól mutatja, hogy hosszú éveken át, a baloldali kormányok alatt, 2002–2006-ig, olyan bizalmi pozíciót tölthetett be, mint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. igazgatósági elnöke. Ebben a tisztségében szoros kapcsolatban állt a balliberális kormányok, így a Gyurcsány-kabinet döntéshozóival.

Azokban az években már maga Karácsony is bizalmi emberként dolgozott az MSZP–SZDSZ-kormánynak is. A Miniszterelnöki Hivatal koordinációs politikai államtitkárságával már 2004. január elsejétől szerződésben állt Karácsony cége, a Social Report Bt., amely politikai tanácsadásért már havi juttatást kapott.

Az évek során a cég összességében mintegy 25 millió forintos megbízásban részesült a Gyurcsány-kormánytól.

Ahogy a Magyar Nemzet írja, az Oktatási Hivatal vizsgálatának eredménye nem meglepő, hiszen az elmúlt hónapokban már kiderült, hogy a budapesti főpolgármesternek nincs sem angol nyelvvizsgája, sem PhD-fokozata, pedig ezt több helyen is feltüntette életrajzaiban.

Karácsony Gergely

Igazán kínos helyzetbe azonban azzal hozta magát Karácsony Gergely, hogy elkezdett magyarázkodni hiányos angol-tudása kapcsán. Az ügyre akkor derült fény, amikor a brit The Economist lapnak a főpolgármester magyar nyelven adott interjút, amely után rögtön kénytelen volt bocsánatot kérni még Orbán Viktor miniszterelnöktől. Angol nyelvtudásának hiánya ebben az interjúban kontrasztosan megmutatkozott, nem kis bonyodalmakat okozva, egyúttal ráirányította a figyelmet, hogy mit tenne Karácsony Gergely, ha ő lenne a miniszterelnök – hiszen a nemzetközi politikában szinte minden diskurzus angol nyelven folyik, ilyen alkalmakra az országvezetők sokszor nem is vihetnek magukkal tolmácsot.

Ezek után Karácsony Gergely először megadott egy időpontot, amiről azt állította, hogy akkor szerezte meg a nyelvvizsgáját, ez azonban csak a lektorátusi nyelvvizsgájára vonatkozott, ami nem felel meg az államilag elismert nyelvvizsgának.

Majd miután világossá vált, hogy nincs nyelvvizsgája és nem is beszél angolul, arról beszélt egy tv-műsorban, hogy

„hiperpasszív” a nyelvtudása.

Később még gyerekkori diszlexiára is hivatkozott, közben azonban számos felvétel látott napvilágot, mely bizonyította, hogy Budapest baloldali főpolgármestere, ellenzéki miniszterelnök-jelölt aspiráns, nem beszél angolul.

POLITIKA

Címkék:

gergely karácsony, Hungary