Orbán: csökkenteni kell a feszültséget, hogy ne térjen vissza a hidegháború!

Orbán: csökkenteni kell a feszültséget, hogy ne térjen vissza a hidegháború!

Moszkvában találkozott egymással Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar kormányfő. A tárgyaláson szó esett többek között a két ország gazdasági viszonyáról, az ukrajnai helyzetről és az orosz-magyar gázszállítási megállapodásról.

POLITIKA 2022. FEBRUÁR 1. 18:26

A mostani látogatás békemisszió is egyben – jelentette ki Orbán Viktor a maratoni hosszúságúra nyúlt találkozó után a sajtó munkatársainak. A magyar miniszterelnök hozzátette, hogy az Európai Unió egységes, és egyetlen vezető sem akar konfliktust Oroszországgal, különösen igaz ez Közép-Európára.

„Amikor konfliktus volt Kelet és Nyugat között, akkor Közép-Európa rosszul járt, ezért csökkenteni kell a feszültséget, hogy ne térjen vissza a hidegháború”

– mondta Orbán Viktor, majd hozzátette, hogy ehhez tárgyalásokra és párbeszédre van szükség a nyugati országokkal. Ezért arra kérte az orosz elnököt, hogy folytassák a kétoldalú diplomáciai kapcsolatokat. A kormányfővel egyébként hétfő este egyeztetést tartott a NATO főtitkára. A telefonos megbeszélésen áttekintették az orosz-ukrán határon kialakult biztonsági helyzetet, és hitet tettek a feszültség csökkentése, a viták párbeszéd útján történő megoldása mellett. Orbán Viktor a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy amit Magyarország tud ajánlani a kapcsolatokban, az a magyar modell. „Magyarország mindig megkapta a tiszteletet Putyin elnöktől és mi is megadjuk a tiszteletet Oroszországnak – fogalmazott.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy a magyar-orosz együttműködés legjobb éve volt a tavalyi: 900 ezer embert sikerült beoltani orosz vakcinával, és meghosszabbodott a magyar-orosz gázszerződés. Úgy véli, hogy érdemi tárgyalást lehet folytatni arról, hogy egymilliárd köbméterrel növeljék a gázszerződés keretében szállított éves gáz mennyiségét.

„A gáz-és áram ára a háztartásokban a háromszorosára nőtt Nyugat-Európában, míg Magyarországon nem. Ha van orosz gáz, akkor van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés. A mai megállapodással véglegesen biztonságba került Magyarország energiaellátása

-mondta a magyar miniszterelnök. A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy hamarosan megindulhat a létesítési szakasz a paksi bővítésben, és a magyar villanyáram-termelés klímasemleges lehet 2030-ra. A magyar kormányfő ígéretet kapott arra is, hogy több utasszállító repülőgép érkezzen Budapestre. Orbán szerint kiegyensúlyozott és kifejezetten konstruktív a két ország kapcsolata.

Vlagyimir Putyin azt hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy Magyarország kiemelten fontos partner Európában. Mostanra 5,5 milliárd dollárra nőtt az árucsere és eredményes az orosz-magyar kormánybizottság is – mondta az orosz elnök. Hozzátette, hogy Magyarország megbízható partner a gáztranzit ügyében. A Mol szerepet vállal az orosz kőolajkitermelésben több mezőn, és bitumen-előállító üzemet is épít. A Roszatom két nukleáris blokkot épít Magyarországon, emellett szóba került vasúti kocsik gyártása Egyiptomba, és további 700 kocsit gyártanak majd le.

Az ukrán konfliktusról azt mondta az orosz elnök, hogy az emberi jogok és a nemzeti kisebbségek jogai sok esetben sérülnek. Szerinte a NATO korábban azt ígérte, hogy nem fog keletre menni, de mást cselekedtek. Az orosz elnök szerint az USA csapásmérő eszközöket telepít keletre, míg most Ukrajnát a NATO-ba akarják felvenni. Putyin szerint elsősorban Oroszország ellen irányulnak a különféle lépések, és Ukrajna csak eszköz.

„Az orosz aggályokat figyelmen kívül hagyta az USA. Oroszország korábban ismertetett három követelését elutasította Washington. Senki nem erősítheti a biztonságát más országok biztonságának a rovására”

-szögezte le Vlagyimir Putyin. Az elnök kitért arra is, hogy Magyarország elsőként ismerte el a Szputnyik-vakcinát és tervben van annak Magyarországon való előállítása is. Sőt, nemsokára a Szputnyik Light oltóanyagot is alkalmazhatják Magyarországon. Az egészségügyi területen a Richter Gedeon is együttműködik több orosz céggel és 2024-ig érvényes a magyar-orosz kulturális együttműködési program – fűzte hozzá az elnök.


Orbán Viktor mellett Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is tárgyalást folytatott Moszkvában, a tárcavezető Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott. Szijjártó Péter közölte, hogy hétpontos közös akciótervet fogadtak el, amelyben egyebek mellett élelmiszeripari, energetikai, űrkutatási, valamint egészségügyi együttműködési kérdések is szerepelnek. Hozzátette, hogy

„az európai kontinens és a világ az elkövetkezendő időszakban egészségügyi és energiaellátási kihívásokkal fog szembenézni. Az elmúlt évben a magyar-orosz együttműködés sokat segített abban, hogy mind az egészségügyi, mind az energiaellátási válságokra jó válaszokat tudtunk adni, és ez az együttműködés a jövőben is Magyarország érdekét fogja szolgálni”

– jelentette ki a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, russia, summit, viktor orban, vladimir putin