Orbán Viktor: A harmadik oltás életbiztosítással ér fel

Orbán Viktor: A harmadik oltás életbiztosítással ér fel

Lassan bekeríti a negyedik hullám Magyarországot – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a magyar közrádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel.

POLITIKA 2021. OKTÓBER 15. 08:59

A magyar miniszterelnök kiemelte: „riasztó” a helyzet a szomszédos Romániában, ezért két határközeli magyar kórházban félszáz, Romániából érkezett beteget látnak el. A kormányfő szerint a román és a magyar járványhelyzet súlyossága közti különbség az átoltottságra vezethető vissza – a magyarországi átoltottság kétszer magasabb a romániainál.

Orbán Viktor leszögezte: a delta variáns nem kerülhető el. Kiemelte azt is, hogy ez a vírusváltozat a korábbiaknál sokkal agresszívabb, így a veszély most sokkal nagyobb.

Mindenkinek mondom: a harmadik oltás felér egy életbiztosítással – jelentette ki.

Úgy fogalmazott: zsúfolt helyeken megfontolandó a maszkviselés, de a betegségtől nem a maszk, hanem az oltás véd meg. Beszámolt arról is, hogy az országban vakcina, kórházi ágy, orvos, ápoló, gyógyszer és lélegeztetőgép is rendelkezésre áll bőséggel.

Orbán Viktor kitért rá: minden remény megvan arra, hogy legyen saját, magyar fejlesztésű koronavírus elleni vakcina.

A magyar miniszterelnök ezen a hétvégén kapja meg a koronavírus elleni védőoltás harmadik adagját.

A súlyosbodó migrációs helyzetről szólva úgy fogalmazott: úgy tűnik, a nyugat-európaiak nem bíznak abban, hogy a népesedési válságon országokon belül úrrá tudnak lenni, többek között ezért is pótolnák a hiányzókat migránsokkal. Ez azonban nem egyeztethető össze a magyar felfogással – szögezte le, kiemelve: virágcsokrokkal nem lehet megvédeni a határt, miközben a rendőreinket és a katonáinkat támadják.

A migráció okait nemcsak elmagyarázni kell, hanem meg kell akadályozni – mondta.

Orbán Viktor felidézte: Magyarország Brüsszellel folytatott első csatáinak egyike volt a rezsiharc 2010 után. A baloldali kormányok – folytatta – engedték, hogy a szolgáltatók emeljék a rezsiárakat, amik így gyorsan az egekbe szöktek. A baloldali képviselők piaci árat követelnek, ami 380-400 ezer forinttal magasabb rezsiköltséget jelentene a magyar családoknak. A miniszterelnök kitért arra is: a klímavédelemre hivatkozva továbbra is emelnék az árakat nem csak a villamosenergia, de az üzemanyagok esetében is. A magyar álláspont szerint azonban ezeket nem a lakossággal, hanem a „klímaromboló cégekkel” kellene megfizettetni.

A jövő heti EU-csúcson a V4-államok javaslatokat tesznek az áremelések megállításával kapcsolatban is – fűzte hozzá Orbán Viktor.