Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás

Orbán Viktor: Amit Brüsszel tesz, az árulás

Az oltás működik, Magyarország működik, jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában. A kormányfő fontos bejelentéseket tett, beszélt a gazdaság újraindításáról, és arról is, hogy Brüsszel elárulja Európát a migrációhoz való hozzáállásával.

POLITIKA 2021. SZEPTEMBER 20. 15:17

Az oltás működik, Magyarország működik

Az oltás működik, Magyarország működik, jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn az Országgyűlés őszi időszakának nyitó ülésén. Napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta: a magyar gazdaság repülőrajtot vett, hiszen a második negyedéves adatok szerint 17,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék, ami a valaha mért legnagyobb növekedés.

A magyar gazdaság teljesítménye már most meghaladja a járvány előtti szintet, miközben az uniós országok többségében erre még várni kell, mutatott rá.

A gazdasági újraindítás erejét jól mutatja, hogy a szolgáltatások euróban számított exportja 21 százalékkal, a beruházások 10,8 százalékkal, a külkereskedelmi forgalom 16 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Orbán Viktor kiemelte, a kormány képes lesz 5,5 százalék fölé emelni a növekedést idén.

Hozzátette: Júliusban a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,7 millió főt, a rendszerváltás után

még soha nem dolgoztak ennyien Magyarországon.

Tizenegy év alatt közel egymillió új munkahely jött létre. Egy lépésre vagyunk a teljes foglalkoztatottságtól, a gazdaságban ismét inkább munkaerőhiány van Orbán Viktor szavai szerint.

A kormányfő beszélt a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultációról is. A magyar kormány 2010 óta rendszeresen nemzeti konzultációban kéri ki a magyarok véleményét az őket érintő fontos kérdésekben. A legutóbbi konzultáció kérdőíveit 1,4 millióan küldték vissza, melyek alapján a kormány döntéseket fontos döntéseket hozott:

– Meghosszabbítják a hitelmoratóriumot a rászorulók számára

– A gyermeket nevelő családok számára visszatérítik a személyi jövedelemadót (szja). Ez 1 millió 900 ezer szülőt érint

– A gyermeket nevelő kisvállalkozók és kisadózók befizetett adójuk negyedét kapják vissza

– Folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése, a nyugdíjprémium összege meghaladhatja az 50 ezer forintot (kb. 140 euro)

– Hathavi fegyverpénzt kapnak a rendvédelmi dolgozók

– Januártól a dolgozó fiatalok szja-mentességet kapnak

– A cél, hogy 200 ezer forint legyen a minimálbér, amire a tárgyalások alapján jó esély van

Újabb migránshullám várható

A magyar kormányfő beszélt a nyár végén lezárult az afganisztáni misszióról is, amiben Magyarország az Egyesült Államok felkérésére vett részt. Mint mondta, utólag bizonyítást nyert, hogy az USA rosszul ítélte meg a helyzetet, több hibás döntés vezetett el a kialakult helyzethez, aminek követeztében

új migránshullám indulhat Európa felé.

Mint mondta, a nem az bevándorlókat kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni. Hozzátette, a magyar határokat is meg kell erősíteni, mert sokan Magyarországon keresztül akarnak bejutni az unióba. Kiemelte,

A migránsokat a Soros-féle NGO-k támogatják, a jelek egyértelműek, mivel tavalyhoz képest háromszorosára nőtt a határsértők és az embercsempészek száma. Nem érdemes illúziókba rángatni magunkat.

Orbán Viktor megjegyezte, hogy Brüsszelből és Berlinből rendre „hátba lövik” Magyarországot a migrációs védekezés miatt, „de nem engedünk, és a politikai nyomás ellenére is megvédjük a határokat”. Mint mondta,

Amit Brüsszel tesz, az árulás,

Európa elárulása, és hozzátette, a migrációról szóló vita szétfeszíti az európai egységet. „Ezért minden migrációs hatáskört Brüsszelnek vissza kell adni a tagállamoknak”, vélekedett a magyar kormányfő.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Brüsszel megtámadta Magyarországot, mert nem engedjük a szexuális propagandát a köznevelésben és a médiában. Kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarország ellen.

Az uniós helyreállítási hitelalap kapcsán Orbán Viktor elmondta, nyolc országgal még nem egyezett meg a brüsszeli vezetés, és

ez súlyosan sérti a tisztességes verseny alapelvét, amelyen az egész unió nyugszik.

Magyarország követeli, hogy a bizottság hagyjon fel a tagállamok megkülönböztetésével, emelte ki, hozzátéve, hogy Magyarország nem kerülhet versenyhátrányba más uniós országokkal szemben, ezért a kormány elindítja a programokat, megelőlegezi az erre szánt összeget. A költségvetés és a nemzetközi pénzpiac a fedezetet már biztosította is.

POLITIKA

Címkék:

economy, eu, Hungary, migration, pandemic, parliament, viktor orban