Orbán Viktor: Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat

Orbán Viktor: Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat

Ha tűzszünet lenne, akkor az infláció is gyorsabban csökkenne, mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök péntek reggel a magyar közmédiának nyilatkozva.

POLITIKA 2023. JÚNIUS 2. 08:53

– Nem az ő dolguk. Azt javasolják, hogy tegyük tönkre a magyar gazdaságot és embereket. Amit kérnek, az megszorítás – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában arra reagálva, hogy az Európai Bizottság azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy szüntessék meg a rezsicsökkentést. A magyar miniszterelnök közölte, hogy ebben a magyarok között pártpolitikán túli egyetértés van.

– Magyarországnak ki kell állnia az érdekei mellett – szögezte le a kormányfő. Kiemelte, hogy minden javaslatot, ami a megszorítás irányába vezet, azt el kell vetni, továbbá jelezte, hogy a költségvetés megalkotása nemzeti hatáskörbe tartozik.

Védelmi költségvetés

A miniszterelnök kifejtette:

háborús időket élünk, védekezni kell, így meg kell védeni a munkahelyeket, a nyugdíjak értékét valamint a családokat. Ezért lesz a jövő évi költségvetés, egy védelmi költségvetés.

Orbán Viktor elmondta, hogy egy költségvetésnek szerteágazó célokat kell teljesítenie. – Nekünk jó a pénzügyminiszterünk, tapasztaltabb, harcedzetteb minisztert nem találnánk egész Európában, biztonságban érzem nála a költségvetést – dicsérte Varga Mihály munkáját a miniszterelnök. Hozzátette: Egyedül talán Babis miniszterelnök, korábbi cseh pénzügyminiszter bír hozzá hasonló tapasztalatokkal.

A kormányfő kiemelte: az infláció magától nem fog lemenni, azt le kell törni. Ez egy nagy vállalása a kormánynak. Ennek az évnek a végére egy számjegyűnek kell lennie az inflációnak.

A háború az energiapiacon is zajlik, nem csak a fronton

– vélekedett a miniszterelnök.

– Miután Magyarország az a legdinamikusabban fejlődő ország, aminek a legtöbb energiára van szüksége, ezért az energiaárak növekedésének komoly következményei vannak – jegyezte meg a miniszterelnök. Mint mondta, ezért szükséges az infláció letörése.

Felhívta a figyelmet, hogy Brüsszelben annyit akadékoskodtak a baloldal irányításával Paks 2 miatt, hogy megcsúsztak az építkezéssel.

Ha nem lenne háború, hanem a béke útját járnánk, akkor hirtelen könnyebb lenne a gazdasági helyzet és lecsökkenne az infláció is

– jegyezte meg.

Szót ejtett róla, hogy a háborúnak vannak nyertesei és vesztesei, a legnagyobbat azok szenvedik, akik meghalnak a hozzátartozóik.

Keleten a helyzet változatlan, a háború nagyon durva fázisába lépett. Amikor a baloldal azt mondja, hogy háborúban állunk Oroszországgal, akkor nem tudják mit beszélnek. Ez egy olyan kijelentés, amit a második világháború óta ép elméjű ember nem enged meg magának. Ettől kinyílik a bicska az ember zsebében

– reagált a miniszterelnök Karácsony Gergely budapesti főpolgármester szavaira.

A miniszterelnök elmondta: a háborúról való beszéd a háború része, de miután nem vagyunk benne a háborúban, mi kívülről nézzük.

– Nem a mi háborúnk, bár közel van – tisztázta Orbán Viktor.

Hozzátette: Mi higgadtabbak vagyunk, bár nyugaton mindenki lelkes. Hozzátette: minden épeszű ember tudja, hogy ha egy ország támad, akkor háromszor akkora vesztesége lesz, mint aki védekezik, utalt Ukrajnára a miniszerelnök. Orbán Viktor úgy fogalmazott: meg kell győzni a feleket, hogy tűzszünetre van szükség.

Szerinte a választásokon az emberek előbb vagy utóbb kikényszerítik a békét, mert az emberek többsége nem háborúpárti. – Akik messze vannak és messziről küldözgetik a pénz, azoknak nehéz lesz – vélekedett. A miniszterelnök szerint nő a békepártiak száma.

Nem kell foglalkozni az EP-vel

A kormányfő kifejtette, hogy miért fognak később igazat adni Magyarországnak: Az európai politikának van egy ritmusa.

A migrációs válság esetén is mi voltunk az egyetlenek, akik nemet mondtak, később mások azt mondták, hogy Magyarországnak igaza volt. Ugyanez lesz a háború kérdésében is

– jelezte a miniszterelnök. Mint mondta, biztos abban, hogy nincs messze ez a pillanat.

– Ha magyar vagy, akkor állni kell a sarat, ki kell állnod az igazadért. A történelem azt mutatja, hogy amikor nem így tettünk, akkor rajta vesztettünk – emlékeztetett a kormányfő.

Arra reagálva, hogy az Európai Parlament el akarja van az Európai Unió Tanácsának a soros elnökségét Magyarországtól, Orbán Viktor elmondta, hogy ezzel nem kell foglalkozni, az EP-nek ehhez semmi köze. – Magyarországnak a lényeges ügyekkel kell foglalkoznia – szögezte le.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Törökország Európa kapuja. Erdogan elnök győzelmét üdvözölte, hangsúlyozva, hogy a török elnök nem engedi ki a menekülteket az országból, akik 4 millióan vannak. – Ha nem ő nyer, 2-3 milliót ránk eresztették volna, ráadásul egy háborúpárti elnök lépett volna a helyére, aki Soros György helyi embere – vélekedett. Elmondta: az orosz gáz Törökországon keresztül jön be.

Tehát mint egy falat kenyér, úgy kellett Erdogan győzelme

– foglalta össze a miniszterelnök.

A miniszterelnök szerint Berlin, Moszkva, Ankara/Isztambul háromszögben kell a magyar érdekeket képviselni, mind a három kapcsolatrendszer stabil és jól alakul. – A legkritikusabb a német kapcsolat jelenleg – tette hozzá a kormányfő.

POLITIKA

Címkék:

eu, Hungary, interview, viktor orban