Orbán Viktor: Erősebben akarunk kijönni a járványból, mint ahogy belementünk

A következő hónapokban végigviszik a tömeges oltási akciót, fokozatosan kivezetik a korlátozásokat az emberek véleménye alapján és végrehajtják a gazdaság-újraindítási akciótervet, mondta el Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn a magyar Országgyűlés tavaszi ülésszakának első napján.

GAZDASÁG POLITIKA 2021. FEBRUÁR 15. 12:18

Orbán Viktor elmondta, hogy az elmúlt két hónap is a koronavírus-elleni küzdelemről szólt. Emlékeztetett, tavaly november 11-én korlátozó intézkedéseket vezetett be a kormány a szakemberek tanácsára.

A miniszterelnök emlékeztetett a járványadatok növekedést mutatnak, nem csak Magyarországon, hanem Európában is. A szakemberek szerint a mutáció miatt további emelkedő tendencia jöhet, ezért szükség van az Országgyűléstől kapott felhatalmazás meghosszabbítására és szükség van a szabályok betartására a következőkben is.

A tavalyi konzultáció során a magyar emberek elmondták, hogy az országnak működnie kell a védekezés idején is, ezért maradtak nyitva a munkahelyek és az általános iskolás is. Volt, amire azonban szükség volt, mint a kijárási tilalom bevezetése, éttermek, szórakozóhelyek, fürdők bezárására.

„A válságkezelésünk következetes, november óta nem változtattak az intézkedéseket, ezért sikerült a járványt kordában tartani”, jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, akik nyugaton nyitottak, azoknál új erővel indult el a harmadik hullám.

Az újranyitásról szólva elmondta, a gazdaságot és a társadalmi életet is újra akarják indítani, ehhez azonban vakcinára van szükség.

„Erősebben akarunk kijönni a járványból, mint ahogy belementünk”, jelentette ki.

A magyar kormányfő kiemelte, minél több oltóanyagot kell szerezni, nem „majd” – ahogy Brüsszelből ígérik -, hanem gyorsan. Elmondta minden olyan vakcina jó, ami biztonságos és amivel a világon már több millió embert beoltottak. Éppen ezért vásárolt Magyarország a nyugati vakcina mellé orosz és kínai oltóanyagot is.

A kormányfő szerint az európai vakcinaellátás bizonytalanságai mellett sikerült elérni, hogy május végéig 3,5 millió emberrel többet tudnak beoltani, mint egy hasonló méretű nyugati ország. A miniszterelnök kiemelte, minden nap számít, aki időt nyer, sok száz, ezer életet nyer.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy a vakcinából nem szabad politikai ügyet csinálni. Nem a vakcina területén kell bizonygatni az amerikaiak és a brüsszeliek iránti elkötelezettséget, és nem szabadna ebből politikai kérdést csinálni, mondta.

A kormányfő elmondta, hogy csak olyan korlátozásokat van értelme bevezetni, amit a többség elfogad, és érvényt lehet szerezni annak. Az oltási program elindulásával egy új szakaszba léptünk. Orbán Viktor elmondta, hogy ismét nemzeti konzultációt indítanak 7 kérdésben az újraindításról.

A gazdasági helyzetről szólva Orbán Viktor elmondta, a járvány előtt gyorsan nőtt a gazdaság, alacsony hiány és csökkenő államadósság mellett. 2020-ban a járvány nagyot ütött a magyar gazdaságon, de az nem omlott össze.

A válságkezelés lényege a munkahelyek megvédése volt, hitelmoratóriumot vezettek be, 3300 milliárd forint maradt az embereknél. 1434 magyar vállalkozásnál indult beruházásvédelmi akcióterv. Garanciaprogramokat vezettek be, és sokat költöttek arra, hogy a Széchenyi-kártya program elérhető legyen. A gazdaságba áramoltatott források több mint fele a kis- és középvállalkozásokhoz került.

A kormányfő szerint a válságkezelés sikeres volt, mert 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint a járvány előtt.

A miniszterelnök szerint, amint lesz elég vakcina megkezdik a korlátozások fokozatos, felelősségteljes enyhítését. Gazdaságfejlesztési intézkedéseket vezetnek be, ezt gazdaság újraindítási akciótervnek nevezik. A magyar gazdaságot munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel és a beruházások támogatásával kell újraindítani.

Orbán Viktor elmondta, hogy az újraindítási akcióterv 7 lépésből áll:

  • 5 százalékra csökkent a lakásépítés áfája,
  • bértámogatás a vállalkozásoknak,
  • visszaépítik a 13. havi nyugdíjat,
  • orvosi bérek jelentős emelése,
  • jövedelemadó mentesség a 25 éven aluliaknak,
  • 10 millió kamatmentes kölcsön a vállalkozásoknak,
  • lakásfelújítási támogatás.

Orbán Viktor elmondta, hogy az újraindítás egyik legnagyobb nyertese a felsőoktatás lesz. 1500-2000 milliárd forintot fektetnek be az egyetemekbe. Közölte, múlt pénteken megkezdődött a 13. havi nyugdíj visszaépítése is.

A 25 éven aluliak adómentességéről azt mondta, ilyenre nem volt még példa.

A fiataloknak munka mellé jár az adómentesség, és a különféle családtámogatási lehetőségek is.

A következő hónapokban három nagy ügyön dolgoznak: végigviszik a tömeges oltási akciót, fokozatosan kivezetik a korlátozásokat az emberek véleménye alapján és végrehajtják a gazdaság-újraindítási akciótervet.

„Magyarország erősebb lesz a járvány után, mint előtte volt”, jelentette ki Orbán Viktor.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

coronavirus, Hungary, pandemic, parliament, viktor orban