Orbán Viktor: Lesznek támadások a családokat védő intézkedések miatt Brüsszelből

Orbán Viktor: Lesznek támadások a családokat védő intézkedések miatt Brüsszelből

Interjút adott a magyar közrádiónak (MR1) Orbán Viktor miniszterelnök, amelyben részletesen tájékoztatott a koronavírus-helyzetről és a legújabb gazdasági intézkedésekről is.

POLITIKA 2022. JANUÁR 14. 09:55

A magyar kormányfő az interjúban kiemelte, hogy folytatódnak a hétvégi oltási akciónapok, illetve heti három napon időpontfoglalás nélkül vehető fel oltás a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben. Valamelyik hétvégi napon pedig a háziorvosok is oltanak a szokásos rendelésen túl is.

A kormányfő kijelentette, hogy az egészégügyi ellátórendszer és a közigazgatás, az állam készen áll arra, hogy mindenkit beoltsanak, elegendő vakcina áll rendelkezésre. Újra hangsúlyozta az oltás fontosságát és azt, hogy a második után vegyék fel a harmadikat, a szülők pedig vegyék fontolóra a gyermekek beoltását is. Aki igényli, az már a negyedik oltást is kérheti.

A legfrissebb adatokról szólva elmondta: jelenleg 243-an vannak koronavírus miatt invazív lélegeztetőgépen, 2611-en pedig kórházban. Mint utalt rá: az utóbbi szám volt már tízezer fölött is. Hozzátette: még ennél a számnál is több kórházi ágy áll rendelkezésre.

 

Infláció van egész Európában

Eltéríti a gazdaságot a normális működéstől az infláció Európában, és ez nem állítható meg az országhatároknál – jelentette ki a kormányfő. Két irányban kell védekezni ellene, az egyik a bérek, nyugdíjak emelése, a másik, hogy ahol lehetséges, megállítsák az árak emelkedését – emelte ki. Felidézte, hogy a magyar kormány bevezette a rezsicsökkentést és az üzemanyagárak maximálását, valamint kamatstopot léptetett életbe. A legújabb kormányzati intézkedésre kitérve elmondta: az élelmiszerárak növekedése miatt 2021. október 15-ei szinten rögzítik az országban az alapvető élelmiszerek árát. Emlékeztetett arra is, hogy az alapvető élelmiszerek áfáját Magyarországon már levitték öt százalékra, azonban azt a baloldal nem szavazta meg.

Szólt arról, hogy a magyar kormánynak nem csak piaci, hanem nemzeti, társadalmi szempontokat is képviselnie kell, „a családok biztonsága az első”. Orbán Viktor kijelentette, felkészült arra, hogy Brüsszelben meg kell védeni az ezirányú intézkedéseket. Lesznek támadások a családokat védő intézkedések miatt Brüsszelből, de ezeket a magyar kormány ki tudja védeni – emelte ki Orbán Viktor.

Magyarország szabad ország, a felnőttek maguk választhatják meg életformájukat, ugyanakkor el kell ismerni a szülők jogát arra, hogy ők döntsék el, hogyan akarják – például – a szexualitás érzékeny kérdésében nevelni gyermeküket. Utalt arra is, hogy Németország „civilizált állam”, mégis egy többszáz fős pedofilhálózatot lepleztek le nemrégiben. Az ilyen kérdéseket a magyar törvények jól kezelik – szögezte le a magyar kormányfő.