Orbán Viktor: Magyarországnak cselekednie kell

Újabb gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn a koronavírus-járvány kezelésére létrejött Operatív Törzs ülése után. További ágazatok dolgozói kapnak adómentességet, felfüggesztik a kilakoltatásokat, a lefoglalásokat és az adótartozások beszedését, valamint a lejáró családtámogatásokat meghosszabbítják. A kormányfő kijelentette, Magyarország nem várhat az ellenszerre, cselekedni és védekezni kell, a védekezést pedig négy vonalon szervezték meg: a katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés vonalán. A most bejelentett intézkedések érintik a védőfelszerelésekkel való gazdálkodást is.

POLITIKA 2020. MÁRCIUS 23. 12:03

Az Operatív Törzs hétfő reggeli tanácskozása utáni sajtótájékoztatóján felszólalt Orbán Viktor és bejelentette, hogy Magyarország nem várhat a koronavírus ellenszerére, cselekedni kell, ezért hirdette ki a veszélyhelyzetet is, és ezért hoztak most újabb intézkedéseket.

Beszámolt, hogy a védekezést négy vonalon szervezték meg: katonai, rendőri, egészségügyi és gazdasági védekezés vonalán. Hozzátette, hogy a fertőzésnek három szakasza van, melyből Magyarországon most a csoportos megfertőződések szakaszában van és rohamos léptekkel halad a tömeges fertőzések felé.

A laboratóriumi körülmények között megerősített felmérések szerint 167 fertőzött van az országban, de bizonyosan sokkal többen fertőzöttek. Elmondta, hogy ebből a 167 igazolt esetből 27 mutat tüneteket is és kilencet intenzív osztályon kezelnek és komoly veszélyben vannak. Az országban 7 halottja volt a koronavírusnak, akik közül öten szív és ér valamint cukorbetegségben szenvedtek, egy daganatos és egy vastagbélbetegségben szenvedett, átlagéletkoruk 69 év volt.

Orbán Viktor elmondta, hogy egymillió ötszázezer maszk van az országban, speciális maszkból 129 ezer, gumikesztyűből 20 millió pár, lélegeztető gépből 2560 darab. Rámutatott, hogy nyugaton mindenhol hiány van eszközökből, keletről kell beszerezni a készleteket, és jelenleg is tíz repülőgép-szállítmányt vár.

Keddtől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap, és akit koronavírus-fertőzéssel hoznak be, azonnal sebészi maszkot kap, hogy meggátolják a további fertőzést. Orbán Viktor megköszönte az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját is.

A rendőri védekezés kapcsán elmondta, hogy a határokat lezárták a személyforgalom előtt, de a teherforgalom továbbra is működik. Az országon átutazók csak kijelölt humanitárius folyosókon, felügyelettel haladhatnak majd. Orbán Viktor továbbá elmondta, hogy a katonai védekezés felkészült a rendőrséggel való együttműködésre, és arra, ha az utcai járőrözést is el kell rendelni. Felkészültek arra az esetre is, ha a létfontosságú magyar vállalatok segítségre szorulnának.

A gazdasági védekezés kapcsán bejelentette, hogy hat új döntést hoztak meg. A taxisok után több mint 81 ezer kisvállalkozás kap adómentességet. A kilakoltatásokat, a lefoglalásokat és az adótartozások beszedését felfüggesztik, valamint a lejáró családtámogatásokat meghosszabbítják a veszélyhelyzet lejártának idejéig. Kiemelte, most a legfontosabb az emberek munkahelyeinek megvédése.

“Az előttünk álló időszak nehéz lesz, de ezt vállalni kell, mert emberéleteket menthetünk meg”, jelentette ki Orbán Viktor.

POLITIKA

Címkék:

coronavirus, government, Hungary, orban