Orbán Viktor: válságálló és világos jövőképpel rendelkező kormány kezdi meg a munkát

Orbán Viktor: válságálló és világos jövőképpel rendelkező kormány kezdi meg a munkát

Megkezdte a munkát az ötödik Orbán-kormány Magyarországon, a kormányfő miniszterei letették az esküt az Országgyűlésben. Orbán Viktor az ülésen azt mondta: a kormánytagoktól azt várja el, hogy a megszerzett bizalmat megőrizzék, a megelőlegezett bizalmat pedig valóra váltsák.

POLITIKA 2022. MÁJUS 24. 17:29

„A koronavírusból alig lábaltunk ki, szomszédunkban háború zajlik, míg Brüsszelből nem számíthatunk segítségre” – kezdte beszédét Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki ötödször alakíthatta meg a kormányát. Úgy véli, hogy még soha nem volt ekkora bizonytalanság a jövőt illetően.

A háborúk és a veszélyek kora a mostani évtized. Menekültáradat, infláció és soha nem látott energiaáremelés zajlik, globális átrendeződés fenyeget. Újabb háborúkat, és a 2015-ösnél is nagyobb népvándorlás indulhat meg a súlyos élelmiszerhiány miatt. Ma az unió nem egy ragyogóan irányított szervezet, zavaros ideológiák vannak, és ésszerűtlen döntések vannak. Az Európai Unió minden csak nem kirobbanó formában lévő szervezet

– fogalmazott a kormányfő, majd hozzátette, hogy „most igazán belevaló kormány kell”. Emellett meg kell erősíteni a vállalkozásokat, növekedési pályán tartani a magyar gazdaságot és meg kell védeni a családokat – szögezte le Orbán Viktor, aki kiemelte, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter vétójogot kap minden minisztériumi előterjesztésnél. Azt várja tőle, hogy továbbra is képviselje a magyar érdeket az uniós színtéren.

Pintér Sándor belügyminiszterről azt mondta a kormányfő, hogy a tárcavezető továbbra is élvezi a feltétlen bizalmát. „Csökkent a bűncselekmények száma, a rendőrviccek kora lejárt. A miniszter megszervezte a közmunka-rendszert, és az egészségügyi operatív törzs irányításakor is bizonyított. Mára a belügyek minisztériuma lett az övé” – tette hozzá.

A Pénzügyminisztérium vezetője nem változik, továbbra is Varga Mihály lesz a tárcavezető. Ennek kapcsán Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország a koronavírus utáni visszaesést az elsők között heverte ki, az előrelátó szigornak és a fenntartott egyensúlynak köszönhetően pedig Magyarország a kanyarban előzve vészelte át a vírus következményeit – fejtette ki Orbán Viktor utalva arra, hogy Magyarország Görögországot és Portugáliát is megelőzte. „Ugyanezt várjuk most Varga Mihálytól. Ha kell, kemény döntések árán is tartsa fenn az egyensúlyt a költségvetés és gazdasági növekedés között.” – fogalmazott Orbán Viktor.

Csák János kulturális és innovációs miniszterként dolgozik a kormányban. „Minisztériumát valójában jövőügyi minisztériumnak kellene neveznünk” – jelentette ki a miniszterelnök, aki emlékeztetett, hogy Magyarország költi lakosságarányosan a legtöbbet a családokra és a kultúrára.

Semjén Zsolt miniszteri felelőssége az összmagyarság képviselete – folytatta Orbán Viktor. „Miniszterelnök-helyettesként továbbra is a történelmi egyházainkat, a Kárpát-medencei magyar közösségeinket érintő ügyek előmozdításáért felel” – mondta a kormányfő.

Lázár Jánost építési és beruházási miniszter az új kormányban. A tárcavezetőről Orbán Viktor azt mondta, hogy Lázár országépítési feladatot kapott, ami nem lesz egyszerű, hiszen korábban ez a terület teljesen szét volt tagolva. A feladatai közé tartozik az állami erőforrások hatékony felhasználása, az örökségvédelem és a polgári jóízlés megőrzése.

Palkovics László a technológiai és ipari feladatokért felel az ötödik Orbán-kormányban. A miniszterelnök szerint nagy átalakulás előtt áll az ipar és az energetika, és Palkovics Lászlónak folytatnia kell az előző négy évben elkezdett átalakításokat, és kezelnie kell a bizonytalan energetikai helyzetet.

Az agrárügyekért Nagy István felel, ezzel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta, hogy Magyarország az elmúlt években nagyot lépett előre az agráriumban. Az egekbe szökött gabonaárak a magyar agrárium számára hasznot hoznak – tette hozzá, majd kiemelte, hogy

„a magyar gazdák végképp leküzdhetik azt a hátrányt, ami a kommunizmus alatt keletkezett”.

Hozzátette, hogy küszöbön áll egy globális élelmiszerválság, amelynek a hatásait az agrárminiszternek kell majd kivédenie és a magyar agrárium külkereskedelmi pozícióját is tovább kell erősíteni.

Navracsics Tibor egy régi harcos – mondta Orbán Viktor. Komoly belpolitikai, uniós és közigazgatási tapasztalattal rendelkezik, ezért a feladata a területfejlesztés és az uniós pénzek hatékony felhasználása lesz – folytatta a sort a miniszterelnök és felidézte, hogy korábban miniszterként sikerült vele újjászervezni a magyar államot. Leendő feladatáról azt mondta, hogy neki van a legtöbb esélye arra, hogy a magyar képviselők és a brüsszeli bürokraták malomkerekei között a bizalom ne őrlődjön föl.

Orbán Viktor szerint egy demokráciában döntőt tényező a polgárokkal való kapcsolattartás, ezért Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjét arra kérte, hogy oldja meg ezt a feladatot.

„A háborús évtizedben fontos, hogy mindenkinek világos legyen, mit miért tesznek. A szuverenitás védelme elsősorban Rogán Antal feladata lesz”

-fogalmazott Orbán.

A honvédelmi tárca vezetője Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Orbán Viktor kiemelte, hogy az Ukrajnában dúló háború bizonyítja, hogy mekkora felelőtlenség volt egész Európában, hogy a hadsereget és a honvédelmet háttérbe szorították, időnként a létüket is megkérdőjelezték. Magyarországon ugyanakkor sikeresen indítottak honvédelmi fejlesztéseket, ezeket pedig folytatni fogják, mert „ez most fontosabb, mint az elmúlt harminc évben bármikor” – jelentette ki a kormányfő.

A gazdaságfejlesztéssel foglalkozó minisztériumot Nagy Márton vezeti, aki a miniszterelnök szerint a „jég hátán is megél”. Orbán Viktor elmondta: az európai gazdaság nagy bajban van, ezért új, unortodox megoldásokra van szükség, „ezeket kell előkotornia Nagy Mártonnak”.

A külügyi tárca élén továbbra is Szijjártó Péter áll, akitől Orbán Viktor azt kérte, hogy továbbra is fáradhatatlanul képviselje a magyar érdekeket, és keressen új kereskedelmi lehetőségeket.

„Játsszon minden hangszeren, legyen okos, mint a kígyó, szelíd, mint a galamb”

-fogalmazott a miniszterelnök, majd hozzátette: a jövőben Szijjártó Péter felel a paksi atomerőmű bővítését célzó beruházásért is. Orbán Viktor szerint ez több embert kívánó feladat, de Szijjártó Péter már bizonyította, hogy képes rá.


„Öregeket a csatába, fiatalokat a tanácsba” – jelentette ki Orbán Viktor, aki szerint Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nem volt hajlandó megöregedni. Neki az lesz a feladata, hogy hangolja össze a minisztériumok működését. A miniszterelnök szerint ez a munka sohasem ér véget.

Gulyás Gergely a kormány villámhárítója is lesz, képviselje bátran a kormány álláspontját itthon és külföldön egyaránt”

-jelentette ki Orbán, majd kiemelte, hogy „erős és ütőképes kormánya lesz Magyarországnak”. Hozzátette végül, hogy a kormánya alázattal vállalja a magyar szuverenitás védelmét.

POLITIKA

Címkék:

government, Hungary, ministers, prime minister