Orbán Viktort választotta meg miniszterelnöknek a magyar Országgyűlés

Orbán Viktort választotta meg miniszterelnöknek a magyar Országgyűlés

Orbán Viktor ötödször lett Magyarország kormányfője, az eskütétel után arról beszélt az Országgyűlésben, hogy mindenki láthatta, hogy Magyarországon nem történhetnek választási visszaélések. Hozzátette, hogy minden erejével azon lesz, hogy megszolgálja a bizalmat. Orbán Viktor kiemelte: megvédjük a családokat, a rezsicsökkentést és megvédik Magyarország biztonságát.

POLITIKA 2022. MÁJUS 16. 15:49

Nem felejtem el, hogy a felhatalmazás a magyar emberektől jött – jelentette ki a beszédében Orbán Viktor, akit ötödször választottak meg Magyarország miniszterelnökének. A kormányfő hozzátette, hogy a magyar embereket érdekli a sorsuk, van véleményük a közügyekről és azt nem is rejtik véka alá – fogalmazott Orbán Viktor, aki arra utalt, hogy a magyar demokrácia 32 éves történetében egyetlen pártra sem szavaztak annyian, mint a Fidesz-KDNP listájára és jelöltjeire. A kormányfő azt is leszögezte, hogy minden erejével azon lesz, hogy megszolgálja az emberek bizalmát. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy

„Akkor kaptuk a legnagyobb bizalmat, amikor összeállt ellenünk a nemzetközi baloldal és a média világa, Brüsszel és Soros György is a bukásunkra játszott. Nincs semmi pezsdítőbb annál, mint amikor rálőnnek az emberre, és nem találják el. Ilyen győzelmi sorozat példátlan a nyugati világban is”

– tette hozzá Orbán Viktor, majd kiemelte, hogy „a magyarok kifinomult veszélyérzékkel és történelmi tapasztalattal rendelkeznek, a magyarok megtanulták, hogy veszély idején a belharc súlyos következményekkel, így országvesztéssel járhat. Most a baj idején az összefogás korparancs” – szögezte le a kormányfő, aki szerint az összefogás nem jön létre magától, a konszenzust nem megkeresni, hanem megteremteni kell. „A politikában ehhez hazaszeretet és jó indulat kell” – mondta.

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy „a miniszterelnök elsőrendű felelőssége, hogy elgondolja, milyen idők várnak ránk, és felkészítse erre a magyarokat. Egyedül sohasem lehetsz elég okos. Szerencsére Magyarország soha nem volt híján kiváló koponyáknak, és én is számítok rájuk.” – fogalmazott. A kormányfő szerint Európa és a nyugati ember a veszélyek korába lépett, amely a veszélyek, a bizonytalanság és a háborúk kora lesz.

A háború és a szankciós politika energiaválságot idézett elő, valamint az amerikai kamatemelések elhozták az infláció korát. Mindez pedig elhozza a gazdasági visszaesés korát.

– magyarázta a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy mindemellett kiújulhatnak a világjárványok és a migráció is felerősödhet az előttünk álló évtizedben. Hozzátette, hogy a következő évek képéhez hozzátartoznak a nyugati világ öngyilkossági hullámai is.

„Ilyen a nagy európai lakosságcsere programja, amelynek lényege, hogy migránsokkal pótolnák a hiányzó keresztény gyerekeket. Ilyen kísérlet a genderőrület, és a liberális Európa programja. Utóbbi túllép a keresztény Európán, és a közösséget a családjából és hazájából kimetszett egyénben látja. Ebben a helyzetben kell kitűzni az útvonalat Magyarország számára”

– mondta a kormányfő.


Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a magyarokat kemény fából faragták, és ellenállnak a támadásoknak. Hozzáfűzte, hogy látja az újjéledő nemzeti összetartozás fizikai és szellemi nyomait, „mindez erősíti az anyaországot és az egyetemes magyarságot. Folytatjuk a nemzetegyesítő munkánkat” – emelte ki a miniszterelnök.

A kormányfő felidézte, hogy 82. napja tart az orosz-ukrán háború, amelynek nem lett volna szabad elkezdődnie. „Európának most semmilyen eszköze nincs a konflitkus kezelésére, és így erő híján a kontinens vezetői meg vannak győződve arról, hogy a szankciókkal térdre lehet kényszeríteni Oroszországot” – jegyezte meg, majd hozzátette, hogy nem tud felidézni olyan kontinentális zárlatot, ami eredményes volt. „Csak olyan bukott bele, aki kitalálta azt” – fogalmazott. Orbán Viktor leszögezte, hogy

„Addig nem akadályozzuk meg a szankciókat, amíg nem veszélyeztetik az ország energiabiztonságát”

– emelte ki a kormányfő, aki megjegyezte, hogy létkérdésnek tartja, hogy Magyarország a NATO tagja legyen. Mint mondta, a NATO védelmi szövetség és nem szabad engedni a kísértésnek, hogy tagállami területén kívül hajtson végre katonai akciókat. A NATO ugyanakkor nem az antant – mondta Orbán Viktor, és felidézte, hogy az oroszok a háborút sorozás nélküli akciónak minősítették, míg az amerikaiak Ukrajna korlátlan felfegyverzése mellett döntöttek. Szavai szerint ez a legrosszabb kombináció, így a háború hosszú ideig folytatódni fog. Leszögezte ugyanakkor, hogy

„Ebből a háborúból ki kell maradnunk, és meg kell védenünk az ország békéjét és biztonságát. Nem lesz könnyű, mert óriási nemzetközi nyomás nehezedik ránk.”

A háborúval kapcsolatban a miniszterelnök kiemelte, hogy a NATO biztos támasz, de a magyarok helyett nem fogja megvédeni Magyarországot. Véleménye szerint „ha egy ország hadserege gyenge, és népe nem akarja megvédeni magát, akkor azt az országot fogják először megvédeni. A magyar honvédséget megerősíteni, és valódi hadsereggé tenni a legsürgetőbb feladat” – jelentette ki. Orbán Viktor megjegyezte azt is, hogy a magyarok most félreteszik azt a tényt, hogy milyen sérelmek érték a kárpátaljai magyarokat, valamint azt, hogy az ukrán elnök beavatkozott a magyar kampányba és az ellenzéket támogatta. Ahogy fogalmazott,

„Magyarország az EU tagja, és érdekünk, hogy előttünk lévő évtizedben is az maradjon. Brüsszel a tagállamok szuverenitásának a visszaszorítására törekszik, és az Európai Egyesült Államokat akarja felépíteni. Nő a kulturális elidegenedés Európa nyugati és keleti része között. A magyarok számára fontos, hogy fenntartsa az ezer éves magyar létezés minőségét. Ez számunkra megelőz minden szoros integrációról szóló zavaros beszédet”

– mondta a kormányfő, majd kiemelte, hogy Brüsszel nap mint nap visszaél a hatalmával, és olyan dolgokat akar a magyarokra erőltetni, amiket ők nem akarnak. Leszögezte, hogy nem fogadnak el olyan intézkedéseket, amik tönkretennék a magyar családokat. „Megvédjük a családokat, az apa férfi, az anya nő, a gyerekeinket hagyják békén” – fogalmazott, majd feltette a kérdést, hogy „akkor mit keresünk az EU-ban?”.

„A válasz az, hogy az álmainkat keressük az Unióban, keressük az emberek méltóságát védelmező Európát. Nem azért vagyunk az Unió tagjai, mert olyan amilyen, hanem azért mert tudjuk, hogy milyet szeretnénk.Csak egy ilyen Európa ad lehetőséget egy szabad és független Magyarország számára”

– magyarázta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a gazdasággal kapcsolatban arról beszélt, hogy csak egy nemzeti alapokon álló sikeres gazdaságpolitika lehet az alapja az ország jövőjének és adhat sikeres választ a kihívásokra. 2010-2020 a nagy előretörés évtizede volt, így Görögországot és Portugáliát sikerült fejlettségben megelőznünk – idézte fel a kormányfő, és kiemelte hogy az előző évtized sem volt könnyű, mert több válság is volt.

„A járvány miatt 114 millió ember maradt állás nélkül, de a járvány enyhülésével éles verseny indult az országok között. Magyarország ebben a versenyben a győztesek közé került, 1886 milliárd forintnyi beruházás indult meg az országban tavaly. Az utóbbiak adnak reményt arra, hogy az elkövetkező európai válságot is jól kezeljük”

-mondta a kormányfő. Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy a háború újabb sokkot jelentett a világgazdaság számára. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy a Belgrád-Budapest vasútvonal jó eséllyel kiváltja a lerombolt ukrajnai útvonalakat. A kiépített déli gázvezeték képes kiváltani az ukrajnai vezetékeket. Emellett az új paksi blokkok építése és a napenergia beruházások kulcsfontosságúak lesznek, miközben a legmodernebb beruházások a Távol-Keletről érkeznek, és a magyarok a termékeik háromnegyedét Nyugaton adják el. A miniszterelnök leszögezte, hogy Magyarországot nem fenyegeti élelmiszerhiány.

Az alacsony adók, a fizikai biztonság, a fejlett infrastruktúra, és a politikai stabilitás lesz a legfontosabb a beruházások szempontjából – tette hozzá. A most megalakítandó kormány vállalása, hogy a válság ellenére is megőrizzük legfontosabb eredményeinket. Vállalom, hogy Magyarország előre fog menni, és nem hátra. Megvédjük a rezsicsökkentést, a családtámogatásokat, a nyugdíjak értéket, a teljes foglalkoztatottságot. Az inflációt megfékezzük és megszelídítjük. Óvatos árszabályozó intézkedések jönnek, az eredmények már szeptemberre láthatóak lesznek. Ennek megfelelően alakult át a kormányzati rendszer”

-fogalmazott Orbán Viktor az Országgyűlésben.

A kormányfő azt is elmondta, hogy kemény feladat áll mögötte: a kormánygépezetet alkatrészeire kellett szétszednie, és újra összeszerelni.

„Olyan ország kell, amely büszke az értékeire, és büszke nyelvére, magaskultúrájára, élvonalbeli tudományára, és világverő sporteredményeire. A most megalakuló kormány egy ilyen országért dolgozik”

– emelte ki a magyar miniszterelnök, majd arról beszélt, hogy Magyarország a következő években védeni fogja a családokat és büszke lesz a gyermekeire. Hozzáfűzte, hogy a Kárpát-medence arra van rendelve, hogy a világ legjobb helye legyen. Szavai szerint „ez közös érdeke minden itt élő népnek. A magyarok a szomszéd népek barátai, és hiszünk a Kárpát-medencei népek közös jövőjében” – tette hozzá. Orbán Viktor úgy véli: mindenhol az országban olyan fiatalok vannak, akik ismét naggyá teszik Magyarországot. Emellett az is fontos a kormányfő szerint, hogy egy nemzet tudja a helyét a világban.

„Ma azért irányul ránk a figyelem, mert mi váltunk a nyugati világ utolsó keresztény-konzervatív bástyájává. Brüsszel ma kizárólagosságra törekszik, a politikát, az országvezetést csak egyféleképpen lehet szerintük elképzelni”

– jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök hozzátette, hogy a magyarok rengeteg barátot szereztek, és sokan úgy érzik Magyarország a józanság és a szabadság utolsó őrhelye. Ahogy fogalmazott: „reményt akarunk adni másoknak is. Mi vagyunk Európa jövője, érezzük a felelősség súlyát”.

POLITIKA

Címkék:

hungarian prime minister, Hungary, viktor orban