Rekordmagas a radikális klímavédők által elkövetett bűncselekmények száma

Rekordmagas a radikális klímavédők által elkövetett bűncselekmények száma

A radikális klímaaktivisták által elkövetett bűncselekmények új csúcsra járnak. A német jobboldal évek óta figyelmeztet a szcéna növekvő erőszakra való hajlamára. A szövetségi kormány továbbra is hallgat.

POLITIKA 2023. SZEPTEMBER 21. 13:31

Egy több mint 40 német szövetségi és tartományi hatóságból álló munkacsoport jelentése szerint soha nem látott mértékben szaporodtak meg azok a bűncselekmények, amelyeket a radikális és szélsőséges klímaaktivisták követnek el. A csoport idén már 163 radikális esetet regisztrált, ami 300 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A szövetségi kormány eközben mélyen hallgat, legalábbis az Alternatíva Németországért (AfD) szövetségi parlamenti frakciójának kérdésére a kormány nem kívánt konkrét esetekről nyilatkozni. A szociáldemokrata-zöld-liberális koalíció arra hivatkozott, hogy az állam jóléte iránti aggodalmak akadályozzák a nyilvánosságra hozatalt.

A szövetségi kormány ugyanakkor azt megerősítette, hogy a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal megfigyeli, hogyan próbálják erőszakorientált baloldali szélsőségesek befolyásolni a klímamozgalom szereplőit. A hatóságok úgy vélik, az úgynevezett intervencionista baloldal (IL) meghatározó szerepet játszik ebben. Az IL évek óta számos alkotmányvédelmi szerv megfigyelésének tárgyát képezi, és többek között a 2017-es hamburgi G20-csúcstalálkozón történt, több száz sérült rendőrrel járó tömeges zavargásokért is felelősnek tartják. A szövetségi kormány nem nyilatkozott a különösen ismert Fridays for Future és Last Generation csoportokról. Ennek oka a kormány szerint, hogy az információszolgáltatás akadályozhatja az alkotmányvédelmi hatóságok jövőbeni munkáját.

Ezzel egyidejűleg nőtt a politikai indíttatású bűncselekmények száma az éghajlati altémakörben. Augusztus 1-jéig a szövetségi kormány 1144 esetet regisztrált. A leggyakoribb bűncselekmény a tulajdon elleni károkozás volt 372 bűncselekménnyel, amelyet a kényszerítés/fenyegetés követett 271 bűncselekménnyel. Ezen kívül a szövetségi kormány 129 erőszakos bűncselekményt sorolt fel. Ebből 57 esetben testi sértés, 21 esetben pedig gyújtogatás történt. A szövetségi kormány válaszából nem derül ki, hogy pontosan mely csoportok követték el ezeket a bűncselekményeket.

Martin Hess, az AfD belügyi szakértője már idén januárban figyelmeztetett a klímaaktivisták további radikalizálódására. Szerinte a szociáldemokrata belügyminiszter, Nancy Faeser tétlensége okozta a kialakult helyzetet.

Aki ilyen makacsul nem hajlandó szembenézni a tényekkel, az kedvez az aktivisták időközben teljesen féktelen radikalizálódásának, és bűnrészessé teszi magát a jövőbeni bűncselekményekben

mondja az AfD politikusa a Junge Freiheit című német portálnak.

POLITIKA

Címkék:

climate activists, crime, germany, leftist