Többe nem kerülhet az üzemenyag, csak kevesebbe

Többe nem kerülhet az üzemenyag, csak kevesebbe

Rögzíti a kormány az üzemanyagár felső határát.

POLITIKA 2021. NOVEMBER 11. 16:39

A magyar kormány döntése értelmében november 15-től a 95-ös benzin és a gázolaj árának felső határa 480 forint lesz – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette: az ár mehet ez alá, de fölé nem. Abban bíznak, hogy az ár maximálása segítséget jelent a gazdaságnak és hozzá tud járulni az infláció mérsékléséhez is.

Gulyás felidézte: noha a benzinár ugrásszerűen nőtt az elmúlt időszakban, a magyarországi üzemanyagár a hatodik-hetedik legolcsóbb az unióban. Az EU-s országok közül egyedül Horvátországban rögzítettek az üzemanyagárakat, ott 550 Ft-nak megfelelő kuna a felső határ.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kormány tárgyalt a rezsiárakról is, „Európában energiaválság van”. A részletekről szólva elmondta: a földgáz ára az európai piacokon egy év alatt átlagosan 400 százalékkal nőtt, ez tolta felfelé a villamosenergia árát is. A piaci áramár Európában 100 százalékkal nőtt egy év alatt. Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsi ára. Kiemelte: a kormány károsnak tartja az olyan baloldali nyilatkozatokat, amelyek szerint a rezsicsökkentés nem fenntartható.

A magyar kormány szerint az energiaválsággal migrációs válság is kialakult Európában. Ennek egyik tényezője az afganisztáni kivonulás humanitárius következménye, illetve a másik a fehérorosz-lengyel határon kialakult helyzet is – ez utóbbi jelenti most a legnagyobb nyomást az Európai Unióra (EU). Magyarország szolidáris Lengyelországgal – szögezte le Gulyás Gergely. A magyar Belügyminisztérium is meg fogja erősíteni a határvédelmet, önkénteseket is bevetnek a határvédelemben. A jogellenes határátlépési kísérletek száma ugrásszerűen nőtt, napi szinten ezer felett van ma, míg 2020-ban ez a szám 350 volt.

A kormány azt javasolja mindenkinek, hogy vegye fel a harmadik oltást is – mondta a miniszter, a járványhelyzetre áttérve. Mint elmondta, az oltások hatékonysága hat hónap után elkezd csökkenni. Ez a járványhullám annyiban különbözik a korábbiaktól, hogy már „van fegyver a vírus ellen”: az oltás – fogalmazott. Az oltottak közül minden száz emberből egy betegszik meg, és ő is lényegesen enyhébb tünetekkel vészeli át a fertőzést.

Nem megállapítható, hogy mikor következik be a negyedik hullám csúcsa Magyarországon, de az biztos, hogy minél többen oltatják be magukat, minél többen veszik fel a harmadik oltást, „annál gyorsabban leszünk túl a negyedik hullámon” – mondta a sajtótájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.