Tovább szárnyal az AfD, már a kormányzópártot is utcahosszal előzi

Tovább szárnyal az AfD, már a kormányzópártot is utcahosszal előzi

Németországban soha nem látott erővel tör előre az Alternatíva Németországért jobboldali párt, hónapok óta újabb és újabb rekordokat dönt a támogatottsága.

POLITIKA 2023. OKTÓBER 17. 11:08

Megint egy rekordot tudhat magáénak az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt, már országos szinten is utcahosszal megelőzi a kormányzó szociáldemokratákat (SPD). A baloldali és liberális pártok eközben sorra szedik a csúfos vereségeket a különböző önkormányzati és tartományi választásokon.

Az ARD Deutschlandtrend legfrissebb felmérése szerint a szociáldemokrata-zöld-liberális hármas koalíció összesen csak 33 százalékos támogatottságot tudhat magáénak, míg az AfD már erősebb, mint az SPD és az FDP együttvéve, és 23 százalékon áll országos szinten.

Az SPD-t önállóan már csak 15 százalék támogatja, míg a Zöldekre 13 százalék, az FDP-re pedig 5 százalék szavazna. Tekintettel arra, hogy a parlamentbe jutáshoz 5 százalék szükséges, az FDP a kiesés határán táncol, ami nem kizárt, hogy instabillá teszi majd a kormánykoalíciót az elkövetkező hónapokban. A szociáldemokraták számára ez a legrosszabb eredmény ebben a ciklusban, a mintegy két évvel ezelőtti szövetségi választásokon az SPD 25,7 százalékot szerzett. Eközben az FDP-nek 2021 óta a felére csökkent a szavazata, akkor a választók 11,5 százalékát kapta.

„Új rekord az ARD németországi trendjében is: Az AfD most már itt is 23 százalékon áll! Ráadásul az emberek fele szeretné, ha az AfD ott lenne kormányon, ahol eddig erősen teljesített. Nagyszerű visszaigazolása a munkánknak!”

– írta közösségi oldalán Alice Weidel, az AfD társelnöke.

Mint ismert, amíg az összes többi párt szigorúan elutasítja, a németek megosztottak abban, hogy az AfD-nek a közeljövőben részt kellene-e vennie a tartományi kormányokban. Ez derült ki a Civey közvélemény-kutató intézet által a Der Spiegel számára készített felmérésből, amelyet a Junge Freiheit német lap szemlézett. Arra a kérdésre, hogy „Elfogadható lenne-e az Ön számára, ha az AfD a jövőben részt venne tartományi szintű kormányokban?”, 47 százalék válaszolt igennel, a megkérdezettek hat százalékát nem érdekelte a felvetés.

A kérdés jövő ősszel virulenssé válhat. Szászországban és Türingiában (mindkettő szeptember 1-jén), valamint Brandenburgban (szeptember 22-én) tartományi választásokat tartanak. Mindhárom szövetségi államban az Alternatíva Németországért áll az első helyen, nagy előnnyel. A közvélemény-kutatók szerint ott jelenleg 32-35 százalékot érhet el a párt. A keletnémet tartományokban az AfD részvételével működő tartományi kormány elfogadottsága is jelentősen magasabb (55 százalék), mint nyugaton (44 százalék).

POLITIKA

Címkék:

afd, germany, poll