Vera Jourová szerint Lengyelország még mindig nem tett eleget az uniós forrásokért

Vera Jourová szerint Lengyelország még mindig nem tett eleget az uniós forrásokért

Az Európai Bizottság alelnöke szerint a lengyel kormány törekvései még mindig nem felelnek meg azoknak a feltételeknek, amelyekhez az EU a pandémia utáni újjáépítésre szánt alapot kötötte. A lengyel külügyminiszter-helyettes szerint a lengyel ellenzék megpróbálja az ország ellen uszítani Brüsszelt.

POLITIKA 2022. JÚLIUS 1. 15:21

Vera Jourovát, az Európai Bizottság alelnökét az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) ülésén arról kérdezték, hogy a lengyel Legfelsőbb Bíróságról szóló törvény módosítása megfelel-e a Nemzeti Újjáépítési Tervben meghatározott feltételeknek. Az Európai Bizottság alelnöke válaszként elmondta, hogy meglátása szerint a lengyel kormány még mindig nem tett eleget a források folyósításához.

„Lengyelországnak el kell gondolkodnia a feltételeken. Ha nem teljesíti a feltételeket, akkor nem fizetjük ki a pénzt”

– mondta az Európai Bizottság alelnöke. Jakub Kumoch, a lengyel elnöki hivatal nemzetközi politikáért felelős vezetője egy lapinterjúban reagált Jourová szavaira. Úgy véli, hogy

„ezek a kijelentések elszakadtak a valóságtól. A reform tartalma ismert volt az Európai Bizottság előtt, Ursula von der Leyen elnökkel hosszú párbeszédet folytattunk a témáról, és nem emeltek kifogást. Attól tartok, hogy itt egy olyan helyzettel állunk szemben, ahol a biztos asszony a saját napirendjét követi. A hitelesség pedig a politikában és a diplomáciában fontos lenne

– mondta a szakértő arra utalva, hogy az Európai Bizottság nemrég már közös nevezőre jutott a lengyel kormánnyal a követendő irányról. Piotr Müller kormányszóvivő sem hagyta szó nélkül Jourová kijelentéseit: kiemelte, hogy „az Európai Bizottság nem adott ki hivatalos állásfoglalást, ez csupán egy uniós biztos nyilatkozata az Európai Parlament egyik bizottsága előtt”.

Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes pedig azt tanácsolta Vera Jourovának, hogy „ne súlyosbítsa a helyzetet ott, ahol nincs erre szükség”.

„van egy egész csoportnyi ember Brüsszelben, akik ellenségesek Lengyelországgal szemben, valószínűleg néhány lengyel ellenzéki politikus által felbujtva”

– jelentette ki a Marcin Przydacz.

POLITIKA

Címkék:

eu, money, poland