Összedől a kártyavár? – Alkut köthet a brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája

Az uniós parlament körüli korrupciós botrányban az ügyészség sikerről számol be: az egyik fő gyanúsított tisztázni akarja magát – cserébe enyhébb büntetést kaphat.

POLITIKA 2023. JANUÁR 17. 20:52

Az Európai Parlament történetének legnagyobb korrupciós botránya újabb felvonáshoz érkezett: a feltételezett kitervelő, Pier Antonio Panzeri beleegyezett, hogy teljes mértékben együttműködik a belga igazságszolgáltatással. A brüsszeli ügyészség szerint a volt európai parlamenti képviselő együttműködési megállapodást írt alá.

„Az ügyészség tájékoztatása szerint Panzeri vállalta, hogy átfogó betekintést nyújt a nyomozóknak a bűnözői struktúrákba. Ez a jelentések szerint többek között tartalmazza a megvesztegetett személyek nevét, valamint az ígért előnyöket és a más országokkal kötött pénzügyi megállapodásokat”

számol be róla a német sajtó. Mindezért cserébe Panzeri azt várja el, hogy csak csökkentett börtönbüntetést kell letöltenie és pénzbüntetést fizetnie, ha elítélik. Minden megszerzett vagyonát, amelyet jelenleg egymillió euróra becsülnek, el kell továbbá kobozni. Korábban egyébként az ügyészség bejelentette, hogy Panzeri visszavonta a decemberben kiszabott előzetes letartóztatás elleni fellebbezését, ez is arra utal, hogy egy ideje már kész alkut kötni és mindenkit elsüllyeszteni a hajóval, csak hogy mentse magát.

Az olasz Panzeri kulcsfigurának számít abban a botrányban amely az Európai Parlament azóta felmentett alelnökétől, a görög Eva Kailitől indult és a szálak több száz korrupt politikushoz vezetnek, akik azóta sem hajlandók megszavazni a nagyobb átláthatóságot és a szigorú ellenőrzést – erről a V4NA ebben a cikkben számolt be. A gyanú szerint Katar és Marokkó éveken keresztül öntötte a pénzt a brüsszeliták zsebébe, cserébe pedig ezek a korrupt, jellemzően baloldali liberális és zöldpárti politikusok a két országnak megfelelő döntések mellé álltak.

POLITIKA

Címkék:

corruption, ep, eu