A szerb parlament elé kerül a koszovói rendezési terv

A szerb parlament elé kerül a koszovói rendezési terv

Február 2-án a szerb parlament is megvitatja az Európai Unió Koszovó és Szerbia közti rendezési tervét. A belgrádi államfő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy országa kész tárgyalni a dokumentumról, amelyet ultimátumként kaptak a szerbek. A pristinai vezetés ugyanakkor továbbra is Koszovó teljes körű elismeréséért száll síkra.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 27. 08:01

A szerb államvezetés megosztaná a felelősséget Koszovó ügyében

Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök az Instagramra feltöltött videójában kiemelte: nem titkol semmit, az ellenzéket párbeszédre szólította, de azok egy jó része erre nem hajlandó. Vucic aláhúzta: az állam érdekei mindig előrébb kellenek, hogy legyenek, mint a pártérdekek. Az államfő a parlament február másodikai ülésén számol be a képviselőknek az uniós koszovói rendezési tervről, és válaszol az azzal kapcsolatos kérdéseikre is. Mint a szerdán közzétett üzenetében fogalmazott, már a televíziós beszédében is elmondta, hogy milyen problémákkal néz szembe az ország Koszovóval kapcsolatban.

A szerb államfő hétfői nyilatkozatában úgy fogalmazott, a nyugati hatalmak képviselői belgrádi tárgyalásuk alkalmával már a második mondatukkal azt üzenték: Szerbiának el kell fogadni az európai rendezési tervet Koszovóval kapcsolatban. Ellenkező esetben a szerbek komoly következményekkel nézhetnek szembe. Ezek pedig az európai csatlakozási folyamat megszakítása, a külföldi beruházások leállítása, illetve egy sor további intézkedés, amely az ország kárára lesz – húzta alá a televíziós beszédében Aleksandar Vucic.

Mint arról a V4NA korábban beszámolt az EU egy eredetileg francia-német javaslattal oldaná meg a Koszovó és Szerbia közti vitát. Ez a dokumentum ugyan nyíltan nem várja el Belgrádtól, hogy elismerje déli tartománya függetlenségét, de egy sor olyan kötelezettséget róna rá, amellyel eddig a szerbek nem egyeztek. Így például azt is, hogy nem akadályozzák meg Pristina tagságát a nemzetközi szervezetekhez.

Az államfő kiemelte: elfogadta, hogy tárgyaljanak az európai megoldási javaslatról, mert Szerbia nem engedheti meg magának, hogy izolálják.

Közben kérdés, hogy mi van akkor, ha Belgrád elfogadja a javaslatot, Pristina viszont nem. Albin Kurti korábban többször hangsúlyozta, Szerbiával való tárgyalások célja, hogy kölcsönösen elismerje egymást Belgrád és Pristina. A dialógust fel kell gyorsítani, hogy mielőbb elismerje egymás függetlenségét a két állam – tette hozzá a koszovói kormányfő. A mostani megállapodás-javaslatban ez viszont nincs benne.

Kulcskérdés a Szerb Községek Közössége

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban sokkal több szó esett arról, hogy Belgrád milyen nyomásgyakorlással kell, hogy szembenézzen, a Euronews szerint Brüsszel és Washington rendelkezik azokkal a kapacitásokkal, amellyel Albin Kurti koszovói kormányfőt is rábírhatják a megegyezésre.

A Szerb Községek Közössége megalakítása az egyik olyan pont, amelyet még a 2013-as brüsszeli megállapodásban vállalt magára kötelezettségként az albán fél, mégsem teljesítette azt. Belgrád ezt nem csak Pristinának, de a nemzetközi közösségnek is felrója. Ha a koszovói vezetés továbbra sem hajlandó ezt a lépést megtenni az akár az ország nemzetközi szervezetekhez való csatlakozását is veszélyeztetheti – írja a sajtó.

Úgy tűnik tehát, hogy a közösség létrehozása döntő jelentőségűvé vált abban a nyugati törekvésben, hogy Belgrád és Pristina ez év végéig megállapodásra jussanak a kapcsolatok normalizálásáról. Az, hogy ez a kérdés kétségtelenül terítékre kerül, azután vált igazán világossá, hogy az USA, az EU, Franciaország, Németország és Olaszország képviselői Belgrádban és Pristinában jártak. Az Egyesült Államok nyugat-balkáni különmegbízottja, Gabriel Escobar jelezte, hogy a nemzetközi közösség megköveteli a koszovói miniszterelnöktől a Szerb Községek Közössége létrehozását.

Mint fogalmazott: „Kurtinak nem kell ezzel egyetértenie, Koszovó már beleegyezett”.

Az amerikai diplomatával értett egyet a pristinai német nagykövetség is. Mint megjegyezték a vállalások teljesítésének elmaradása nem csak az Európa Tanácsi tagságot sodorja veszélybe Koszovó számára.

Az együttműködőbbet támogatják

A nemzetközi közösség azonnal reagálni fog, amennyiben az egyik fél nem fogadja el az európai rendezési tervet. Ezt már Miroslav Lajcak, az EU Belgrád-Pristina párbeszéddel megbízott politikusa mondta a Klan Kosovo TV műsorában. A szlovák származású diplomata szerint ebben az esetben, az együttműködőbb felet jobban támogatják, míg a másikat kevésbé.

„Szeretném, ha könnyű lenne, de inkább nagyon fontos, hogy jó úton járjunk”

– mondta, majd hozzátette, a nemzetközi tárgyalópartnerek külön egyezkednek Belgráddal és Pristinával.

Miroslav Lajcak kiemelte: amikor már közös asztalhoz ültetik Szerbia és Koszovó képviselőit, akkor azt várják majd el tőlük, hogy elfogadják a tervet, azt aláírják, s végrehajtsák.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

albin kurt, aleksandar vucic, eu, kosovo, serbia