2024 közepéig kell várni a válságot megelőző inflációs szintre?

2024 közepéig kell várni a válságot megelőző inflációs szintre?

Jó híreket közölt a Szerb Nemzeti Bank legújabb, negyedévi jelentése. Az optimista elvárások azt mutatják, hogy annak ellenére, hogy az év első hónapjaiban még folytatódik az árak emelkedése, tavasszal lassulni kezd majd az infláció, az év második felében pedig jelentős csökkenés várható.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 20. 11:23

Luxus lett a tojás és a tej

Szerbiát sem kerülte el az árak robbanásszerű emelkedése. Az orosz-ukrán háború, az európai szankciók és az aszály sem hozott jót az ország gazdaságának. A decemberi éves infláció 15,1 százalékos volt. A boltokban azonban ennél jóval nagyobb drágulást tapasztalhatnak az emberek.

A V4NA tapasztalatai alapján egyes nagyobb szupermarketekben ugyan rá lehet futni az akciókra, de inkább az a jellemző, hogy a korábbiakhoz képest magasabb áron kínálják a termékeket az üzletek. Az élelmiszerek ára a hivatalos adatok szerint egy év alatt 24 százalékkal nőtt. Ennél is nagyobb volt azonban a tej, a tojás és a sajt árának emelkedése, amelyek átlagosan 43 százalékkal drágultak.

kép: Screenshot

Mihailo Gajic közgazdász szerint azonban óvatosan kell kezelni az infláció mértékéről szóló adatokat, mert egyes termékek esetében árstopot vezetett be a kormány.

„Amikor a szerbiai háztartások költségvetésének csaknem fele élelmiszerre megy el, akkor az infláció mértéke nem sokat jelent az életszínvonaluk szempontjából. Inkább az érdekel mindenkit, hogy azon termékek, amelyeket leggyakrabban megvásárol mennyibe kerül”

– tette hozzá Gajic.

kép: V4NA

Az év második felében már könnyebb lesz

A szakemberek szerint ez a tendencia várhatóan a tavaszig kitart, mert az árak emelkedése egészen addig folytatódni fog. Erről szól a Szerb Nemzeti Bank legújabb jelentése is.

„A becsléseink szerint az infláció azután csökkenő pályára kerül, az idei év második felében jelentős esés várható, így az év végén kétszer olyan alacsony lesz az infláció értéke, mint az év elején volt”

– nyilatkozta Jorgovanka Tabakovic, az SZNB kormányzója.

A derűlátó előrejelzéshez hozzájárul az is, hogy az Európai Unióban is optimisták, ahol szintén az infláció csökkenésére számítanak. A helyzet stabilizálódásához azonban kellettek a szerb központi bank intézkedései is – értékelt az N1 Televíziónak Milorad Filipovic egyetemi tanár.

„Idén a helyzet normalizálását várom. Ehhez azonban az kell, hogy, egy jó mezőgazdasági év legyen, és ne emelkedjenek jelentősen az energiahordozók árai. Ezek ugyanis mind importtermékek, amelyektől drasztikusan függ az ország gazdasága”

– emelte ki Filipovic.

Ha ezen feltételek teljesülnek, akkor az év végére elérhető lesz a 7-8 százalékos infláció. Ebben egyetértenek a szakemberek, és jó hír az is, hogy az infláció csökkenése mellett emelkednek a bérek a balkáni országban.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

inflation, Jorgovanka Tabakovic, milk, serbia