Jelentős drágulás jöhet a gyümölcs- és a zöldségpiacon, emelkedik az áram és a földgáz ára is

A szárazság, a termelési költségek növekedése és az infláció is kihat a gyümölcsök és a zöldségek árára. Az IMF követelései miatt Szerbiában május elsejétől tovább nő az elektromos áram és a földgáz ára is.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 23. 08:43

A tavalyi szárazság mellett az infláció is nehezíti a helyzetet

Akár 20 százalékkal is többet kell majd idén fizetni a friss gyümölcsökért – erre figyelmeztetnek szerbiai agrárközgazdászok és a gyümölcstermesztők is. A szakértők szerint a kiszámíthatatlan időjárás, a klímaváltozás, a szárazság és az emiatt csökkenő termésmennyiség miatt megugrik majd a sárgabarack, a cseresznye, és az alma ára is.

Zarko Galetin a Nova hírportálnak azt mondta: a decemberi és a januári szép idő hatására a gyümölcsösökben idejekorán megindult a vegetáció. Ha ezt követően visszatérnek a fagyok, komoly veszély fenyegeti majd a termést. A szakember szerint leginkább a sárgabarackot, az őszibarackot és a korai érésű cseresznyét viselheti meg az időjárás. Az agrárközgazdász szerint ez pedig nem csak a gazdáknak, hanem a fogyasztóknak is gondot okozhat, ugyanis, ha kevesebb a termés, akkor felszökik a gyümölcs ára.

“Természetesen minden a piactól függ majd. Ha kevés a termés, vagy sérült, esetleg rosszabb minőségű lesz a gyümölcs, akkor fajtájától függetlenül jelentősen, akár húsz százalékkal is megemelkedhet az ára. Ezek tények. Annyi viszont már bizonyos, hogy drágultak a termelési költségek, a gyümölcskezelésre használt készítmények, valamint a műtrágya is, nem is beszélve a gázolaj áráról, ami a gyümölcsösök gépi megműveléséhez elengedhetetlenül szükséges” – zárta szavait Galetin.

A szerbiai gyümölcstermesztők panaszkodnak a tavalyi szárazság miatt. Zarko Damljanovic gazda szerint a vízhiányos időszak súlyos károkat okozott az idősebb sárgabarackfákban.

“Ott már nem lehet jelentős termésre számítani” – emelte ki Damljanovic, és hozzátette azt is, hogy a jelenlegi márciusi hőmérséklet-ingadozások sem használnak a baracktermésnek.

Nem az a kérdés, hogy drágul-e, hanem, hogy mennyivel?

De nem csak a gyümölcsökért kell többet fizetni a boltokban és a piacokon Szerbiában. A zöldségek ára szintén megugrott az elmúlt hetekben. A vásárlók már megszokták, hogy szinte minden alkalommal új árak várják őket a boltok polcain. Azon már senki sem lepődik meg, ha az egekbe szökik a tej, a hús vagy a tojás ára. Az áremelés legújabb bajnoka mindenképpen sokak számára meglepetés: A vöröshagyma alig két hónap alatt egyes helyeken duplájára, vagy triplájára drágult.

kép: V4NA

Körülbelül két hónappal ezelőtt a vöröshagyma kilogrammonkénti ára 50-60 dinár (45 eurócent) volt, a V4NA által felkeresett egyik szerbiai áruházláncban, most ugyanezen vöröshagyma kilója 159 dinár (1,36 euró).

kép: V4NA

A Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint az évközi infláció a balkáni országban 16,1 százalék volt. Az emberek szerint azonban egyes esetekben ennél jóval nagyobb drágulás tapasztalható, jó példa erre a vöröshagyma is. A mégis ennél alacsonyabb inflációs érték viszont azzal magyarázható, hogy több száz termék ára alapján számítják ki azt.

Az IMF nem enged

A hivatalos előrejelzések szerint itt azonban nem áll meg az infláció. Az idei év második negyedévében tovább folytatódnak az áremelkedések a balkáni országban.

kép: V4NA

A statisztikusok szerint a legnagyobb mértékben az élelmiszereket, a tűzrevalót, és az elektromos áramot érinti majd az infláció. Az IMF-szerződés miatt májusban a villany 8, a földgáz ára pedig 11 százalékkal nő. Ez azt jelenti, hogy éves összevetésben az áram csaknem 25, míg a gáz ára több mint 26 százalékkal drágul. Ez pedig jelentős kihatással lesz minden egyéb termékre és szolgáltatásra.

kép: V4NA

Mint arról a V4NA már korábban is írt, a Nemzetközi Valutaalap az országgal kötött megállapodásért cserébe azt kéri Belgrádtól, hogy a január elsejei drágítás után még háromszor, vagyis május első napján, november elsején és 2024 május elsején emeljenek a földgáz és az elektromos áram árán. Az IMF elvárása az is, hogy a gáz árát minden egyes alkalommal legalább 10, míg a villanyét 8 százalékkal növeljék.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

apple, gas, imf, inflation, serbia