A francia kormánypárti politikus minden külföldinek választójogot adna

A francia kormánypárti politikus minden külföldinek választójogot adna

A francia parlament jogi bizottságának elnöke törvényjavaslatot nyújtott be az alsóházban, mellyel azt szeretné elérni, hogy minden külföldi állampolgárnak legyen joga az önkormányzati választásokon való szavazásra és el is indulhasson azon. A belügyminiszter és a jobboldali politikusok határozottan ellenzik a javaslatot.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 10. 15:39

Éles ellentét alakult ki a Renaissance (újjászületés) nevű francia kormánypárton belül. A parlament jogi bizottságának elnöke, Sacha Houlié ugyanis benyújtott az alsóházban egy törvényjavaslatot, mellyel azt szeretné elérni, hogy szavazati jogot kapjanak a külföldiek, még a nem uniós állampolgárok is, továbbá azt is lehetővé tenné, hogy a nem francia lakosok is indulhassanak az önkormányzati választásokon.

A törvényjavaslatot szövegében az áll, hogy ez az elismerés már régóta esedékes lenne azoknak a Franciaországban élő külföldi állampolgároknak, akik aktívan részt vesznek a társadalom dinamizmusában. 1992 óta csak az Európai Unió tagállamainak állampolgárai szavazhatnak a franciaországi önkormányzati választásokon, Sacha Houlié szerint azonban ez diszkrimináció az országban élő, nem uniós külföldi állampolgárokkal szemben, ezért szeretne véget vetni neki.

A Le Figaro értesülései szerint azonban ezzel a javaslattal egyáltalán nem ért egyet Gérald Darmanin belügyminiszter, sőt, határozottan ellenzi azt. A lap hangsúlyozza, hogy Emmanuel Macron sem beszélt soha ilyen megoldásról, az államfő 2019-ben, amikor erről a témáról kérdezték, azt mondta, hogy inkább a francia állampolgárság megszerzését szeretné elősegíteni, mintsem a külföldiek szavazati jogát az önkormányzati választásokon.

Amint nyilvánosságra került a francia kormánypárti politikus terve, azonnal reagáltak az ellenzékiek is. A legnagyobb jobboldali párt, a Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella azt írta a Twitteren, hogy miközben a belügyminiszter egy iszlamista kiutasításán dolgozik, addig a Macron-pártiak szépen csendben törvényjavaslatot nyújtottak be a külföldiek szavazati jogáról, vagyis a franciák hazájukban történő hatalomfosztásáról.

Bardella annak a marokkói imámnak, Hassan Iquioussen-nek a kitoloncolására utalt, aki rendszeresen a Francia Köztársaság elleni gyűlöletbeszédeket tartott és bár a belügyminiszter elrendelte a kitoloncolását, a párizsi közigazgatási bíróság felfüggesztette az eljárást. A történtek miatt Gérald Darmanin belügyminiszter az Államtanácsnál fellebbezett. Amint arról hírügynökségünk beszámolt, időközben kiderült, hogy a férfi úgynevezett S kartonnal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a társadalomra különösen veszélyes egyénként szerepel a bűnügyi nyilvántartásban.

Hevesen ellenzi Sache Houlié javaslatát Éric Ciotti republikánus képviselő is, aki épp a minap jelentette be, hogy olyan törvényjavaslatot fog a parlament elé terjeszteni, ami lehetővé tenné a külföldi bűnelkövetők automatikus kitoloncolását Franciaországból.

Ciotti a kormánypárti Sacha Houlié ötletével kapcsolatban azt írta a Twitteren, hogy minden erejével ellenezni fogja a szóban forgó törvényjavaslat megszavazását.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

foreigners, france, gerald darmanin, opposition, renaissance, voting rights