A közgazdászok recessziót jósolnak, a Fehér Ház azonban nem hisz nekik

A közgazdászok recessziót jósolnak, a Fehér Ház azonban nem hisz nekik

Megint kínos szituációban találta magát Karine Jean-Pierre, aki azt állítja, hogy az ország gazdasága nem tart a recesszió felé – annak ellenére, hogy közgazdászok egybehangzóan azt jósolják. A prognózisok április óta visszaesést jeleznek 2023-ra, az elmúlt napokban pedig még borúsabbak lettek az előrejelzések.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 22. 17:44

Recesszió felé tart az Egyesült Államok, erre hívják fel a figyelmet közgazdászok. A Deutsche Bank áprilisban elsőként figyelmeztetett arra, hogy 2023-ra gyakorlatilag elkerülhetetlen az amerikai gazdasági visszaesés. Azóta sok más Wall Street-i elemző is hasonló véleményt fogalmazott meg, miután a Federal Reserve a múlt héten 75 bázisponttal megemelte a kamatlábakat, ami 1994 óta a legnagyobb emelés volt – írja a Business Insider.

Az előrejelzések alapján az Egyesült Államok gazdaságának lassulásával a munkanélküliség is nőni fog, a prognózisok szerint 2024-re a munkanélküliségi ráta elérheti az 5,5 százalékot, ami a jelenlegi 3,6 százalékos arányhoz képest meredek emelkedés.

A Fehér Ház azonban nem ad a szakértők véleményére és szisztematikusan azt állítja, hogy az infláció valójában mérséklődik. Karine Jean-Pierre sajtótitkár egy riporter kérdéseire válaszolva azt mondta, hogy az Egyesült Államok valójában a folyamatos gazdasági növekedés, nem pedig a recesszió felé tart.

Az előző amerikai elnök fia, Donald Trump Jr. a Twitteren kommentálta, hogy a Biden-adminisztráció tudatosan tagadja a tényeken alapuló állításokat. „Meddig etetnek még ezekkel a szavakkal?” – tette fel a kérdést az ifjabbik Trump.

A sajtótitkári pozícióba május elején kinevezett Karine Jean-Pierre már korábban is kínos helyzetbe került. Nemrég az egyik riporter azt szerette volna megtudni az egyik ilyen sajtóeseményen, hogy a Biden-adminisztráció hogyan kezeli a tápszerhiányt addig, amíg nem áll helyre az ellátás. Karine Jean-Pierre már a kérdés első felében idegesen lapozgatni kezdte a vaskos jegyzeteit, amelyben előre megírják neki a válaszokat. Kínos csend és némi kétségbeesett lapozgatás után azonban kiderült, hogy a sajtótitkár magára maradt ebben a kérdésben, ugyanis nem kapott előre megírt választ. Kínos zavarában pedig ezt meg is osztotta a sajtó munkatársaival.

NAGYVILÁG

Címkék:

deutsche bank, prediction, press secretary, recession, usa