Amerika a háború folytatásában érdekelt, és ezt már nem is titkolják

Egy közvélemény-kutatás szerint a potenciális amerikai választók 41 százaléka szerint meg kellene kezdeni a békéről szóló tárgyalásokat Ukrajna és Oroszország között. A megkérdezettek 50 százaléka szerint pedig rontott az ország nemzetbiztonságán az ukrán háború. Miközben a közvélemény mellett egyre több ország vezetője is azt hangoztatja, hogy tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség, addig az Egyesült Államok azt hangoztatja, hogy nem akar tűzszünetet.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 23. 15:03

Az amerikai választók 50 százaléka szerint az ukrajnai orosz invázió rontott az Egyesült Államok nemzetbiztonságán, derül ki egy friss felmérésből. Eszerint a republikánus válaszadók 65 százaléka, a függetleneknek pedig az 51 százaléka gondolja, hogy romlott az ország biztonsága. Az összes résztvevő 28 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem változtatott az Egyesül Államok nemzetbiztonsági helyzetén a háború, és mindössze 14 százaléka állította azt, hogy javult a nemzetbiztonság. A felmérés szerint a válaszadók többsége közepesnek vagy rossznak értékeli a Biden-adminisztráció nemzetbiztonsági kérdésekre adott válaszait. Közülük 44 százalék minősítette rossznak az ilyen ügyek kezelését.

A felmérés során arról is kérdezték a választókat, hogy szerintük a háborúval kapcsolatban mi lenne az Egyesült Államok elemi érdeke, a harcok folytatása, vagy a béketárgyalások megkezdése. A vélemények viszonylag megoszlottak, a megkérdezettek 46 százaléka szerint Ukrajnának addig kellene harcolnia, amíg Oroszországot le nem győzik, 41 százalékuk szerint viszont a béketárgyalások jelentik a megoldást a konfliktus mihamarabbi lezárásához.

Figyelemre méltó, hogy a republikánusok többsége, 48 százaléka úgy véli, hogy biztos abban, hogy az amerikai érdekek szempontjából a béketárgyalások lennének a legjobbak, míg a demokraták többsége, 52 százaléka, és a függetlenek 42 százaléka szerint Ukrajnának tovább kellene harcolnia.

Egy másik felmérésből emellett az is kiderült, hogy a republikánusok többsége nem tartja Ukrajna támogatását létfontosságú amerikai érdeknek. Ez az álláspont ellentétben áll Mike Pence volt alelnök véleményével, aki nemrégiben egy tévés szereplése során ezzel egyértelműen szembenálló álláspontot fogalmazott meg.

„Ez egy olyan pillanat, amikor a demokrácia arzenáljának az ukrajnai szabadságharcosok mellett kell állnia, megadva nekik azokat az erőforrásokat, amelyekre szükségük van az orosz invázió visszaveréséhez. Világos, hogy Putyin törekvése az, hogy visszaállítsa a régi szovjet befolyási övezetet Kelet-Európában, és ezért kell megálljt parancsolnunk neki” – tette hozzá a volt alelnök.

Amerika háborúpárti álláspontja egyértelmű, amit az is bizonyít, hogy a napokban John Kirby, az USA Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője arról beszélt, hogy nem akarnak tűzszünetet Ukrajnában.

A szóvivő megdöbbentő kijelentését azzal indokolta, hogy szerintük a tűzszünet lehetővé tenné Putyinnak az orosz erők átcsoportosítására.

Az sem lehet véletlen, hogy az elmúlt időszakban nem sikerült elindítani a béketárgyalásokat. Oroszország hónapok óta hangoztatja, hogy nyitott a béketárgyalásokra. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, a Xi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt. A találkozó előtt Putyin üdvözölte Peking nyitottságát arra, hogy közreműködjön a béketrágyalásokban, és

emlékeztetett arra is, hogy tavaly áprilisban a béketárgyalásoknak nem Moszkva vetett véget.

A háború kitörésekor egyébként még volt remény a konfliktus békés rendezésére. Moszkva és Kijev a háború negyedik napján ült először tárgyalóasztalhoz, és három alkalommal találkoztak Fehéroroszországban. Ezt követően videóhívásokkal folytatták a tárgyalásokat, majd Recep Tayyip Erdogan török elnök meghívására Isztambulban került sor egy újabb találkozóra.

Ekkor azonban éles fordulat állt be az ukrán fél hozzáállásában, és közölték,

Kijev semmilyen engedményre nem hajlandó, amíg az orosz csapatok el nem hagyják Ukrajnát. Zelenszkij hivatala végül május 17-én bejelentette a tárgyalások felfüggesztését.

Amerika közben a háború kezdete óta támogatja anyagilag és fegyverekkel is Ukrajnát, és egyre többen mutatnak rá arra, hogy a mostani helyzet az Egyesült Államoknak kedvez leginkább. A Financial Times szerint az egész konfliktus és válság végső győztese az Egyesült Államok lesz. Arról pedig a V4NA is beszámolt, hogy a Center for European Policy Analysis átfogó elemzése szerint nem csak a cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításokon keres jól, az amerikai fegyvergyártó cégek szintén jól járnak, mivel Európa omladozó nemzeti védelme hirtelen reflektorfénybe került, várható volt, hogy az olyan csúcskategóriás ötödik generációs harci repülőgépek, mint az F-35-ös, hirtelen a “muszájlistán” szerepelnek. Sok más rendszerre is van kereslet.

NAGYVILÁG

Címkék:

biden administration, polls, ukraine war, united states of america