Egyre több a nélkülöző francia, ugrásszerűen megnőtt az élelmiszerbankokat igénybe vevők száma

Egyre több a nélkülöző francia, ugrásszerűen megnőtt az élelmiszerbankokat igénybe vevők száma

Egy tanulmányból kiderül, hogy egyre több francia szorul az élelmiszerbankok segítségére, ami a lakosság vásárlóerejének rohamos csökkenését jelzi. Egy másik tanulmány arra világít rá, hogy a franciáknak havonta csaknem 500 euró hiányzik a pénztárcájukból a megfelelő életszínvonalhoz.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 1. 12:33

Rohamosan romlik a francia lakosság vásárlóereje, amit egyértelműen jelez, hogy egyre többen veszik igénybe az élelmiszerbankok szolgáltatásait. A CSA Intézet által készített tanulmányból kiderül, hogy az élelmiszerbankokhoz forduló franciák több mint harmada az utóbbi hat hónapban kezdte felkeresni az élelmiszerbankokat, tehát egyre többen nélkülöznek, írja a Le Parisien.

A franciák a lakhatásra költenek a legtöbbet, az élelmiszerek pedig a második helyen állnak, megelőzve a rezsiköltségeket. Az ősszel készült, most nyilvánosságra hozott felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek kétharmada létfontosságúnak tartja az élelmiszersegélyt, 15 százalékkal többen vélekednek így, mint két évvel ezelőtt.

A rászorulók közel 60 százaléka heti egy-két alkalommal keresi fel az élelmiszerbankokat, ami 6 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.

2008 óta a különféle gazdasági és egészségügyi válságok következtében egyre többen nélkülöznek, jelenleg háromszor annyi a rászoruló Franciaországban, mint egy évtizeddel ezelőtt. A 2022-es év végi adatok szerint Franciaország-szerte összesen 2,4 millió ember részesült élelmiszersegélyben, ami a lakosság számának közel 3,5 százaléka. Az élelmiszerbankokat igénybe vevők 17 százaléka rendelkezik munkával, közülük 60 százaléknak van állandó munkája, 66 százalék pedig részmunkaidőben dolgozik.

A franciaországi élelmiszerbankok évente közel 132 000 tonna élelmiszert gyűjtenek be a nagykereskedőktől, az élelmiszeripari szereplőktől, a gazdálkodóktól és a lakosságtól, emellett pedig friss termékeket is vásárolnak, az élelmiszert ezt követően karitatív egyesületeknek és közösségi központoknak juttatják el.

Azonban nem csak a franciák anyagi helyzete romlott meg, erre a CSA Intézet egy másik felmérése hívja fel a figyelmet.

A tanulmányból kiderül, hogy a megkérdezettek 74 százaléka az infláció miatt kénytelen volt változtatni a fogyasztói szokásain, ám még így is átlagosan havi 476 euró hiányzik ahhoz, hogy megfelelő körülmények között éljenek.

A válaszadók 62 százaléka lejjebb tekerte otthonában a fűtést, illetve kevesebbet használja az autóját, hogy spóroljon, ez az arány az 50 és 64 év közöttiek esetében még magasabb, 71 százalék.

A franciaországi infláció üteme mindeközben újra felgyorsult, az élelmiszer-és energiaárak kiugró mértékben emelkedtek. A friss élelmiszerek 14,2 százalékkal, az egyéb élelmiszeripari termékek pedig 14,6 százalékkal drágultak, míg az energiaárak esetében 14 százalékos volt februárban az áremelkedés.

Ám nem csak a franciák vannak nehéz helyzetben, amint arról a V4NA nemrég beszámolt, Nagy-Britanniában is egyre többen szorulnak az élelmiszerbankok segítségére. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor csökkenteni kell a támogatás mértékét annak érdekében, hogy továbbra is minden rászorulót ki tudjanak szolgálni.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

foodbanks, france, inflation, purchasing power, study