Felgyorsítaná a bevándorlók állampolgársághoz jutását a migrációért felelős kormánybiztos

A tisztviselő megkönnyítené a migránsok állampolgársághoz jutását, és kezdeményezte a bevándorlási törvény reformját. Mindezt azért kell megtenni szerinte, hogy országa minél hamarabb modern bevándorlóország legyen.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 23. 13:51

A németországi migránsoknak hatékonyabban és gyorsabban kell megszerezniük az állampolgárságot, véli Reem Alabali-Radovan migrációért, menekültekért és integrációért felelős német szövetségi kormánybiztos. Az elképzelés ugyanakkor Németország állampolgársági törvényének drasztikus reformjával valósulhat csak meg.

„A szövetségi, tartományi és helyi önkormányzatokkal szolidaritásával egy új kezdethez érkezett az integrációs politika. Modern bevándorlóország akarunk lenni. Ez azt is jelenti, hogy végre kiutat kínálunk a tűrés elviselhetetlen láncaiból azoknak, akik már több mint öt éve itt élnek Németországban”

– mondta a politikus Berlinben, a szövetségi és tartományi kormányok integrációért felelős vezetőinek.

A miniszter az országban tartózkodó megtűrt migránsokra utalt, akik maradhatnak az országban, de nem kaptak menedékjogot. Ha a törvényt elfogadják, 100 000 migráns kapna gyorsított állandó tartózkodási vízumot. A szövetségi kormány a tervek szerint még az idén benyújtja a törvénytervezetet.

Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, 2021-ben 20 százalékkal több külföldit honosítottak Németországban, mint az előző évben. Ez azt jelenti, hogy tavaly mintegy 131 600 külföldi kapta meg a német állampolgárságot – derül ki a szövetségi statisztikai hivatal adataiból. Ezek közül a legtöbben Szíriából érkeztek, de törököket, afgánokat és románokat is nagy számban honosított a német szövetségi kormány.

A demográfusok felidézték, hogy 2015-ben és 2016-ban rekordszámú migráns érkezett Németországba, a jelenlegi szabályok szerint pedig 6 év elteltével megkaphatják a német állampolgárságot – feltéve, ha teljesítenek néhány követelményt, például ha sikerül elsajátítaniuk az alapfokú német nyelvtudást. Emiatt 2022-ben négyszer annyi szíriai fog Németországban élni, mint 2021-ben.

Németországban 2015 óta folyamatosan emelkedik a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma. Lopás, rablás, antiszemita támadás, nemi erőszak és gyilkosság is szerepel a migránsok palettáján. Néhány napja egy örmény származású fiatal férfi a járókelők közé hajtott a kocsijával Berlinben, a Breidscheidplatz közelében. A támadásban egy ember életét vesztette, és többen súlyosan megsérültek. Az incidensről felkavaró felvételek kerültek ki az internetre.

NAGYVILÁG

Címkék:

citizens, germany, government, migration