Megtiltotta az orvosi bizottság a gyermekek nemváltását

Az állam orvosi bizottsága egy határozatban megtiltotta, hogy kiskorú személyeket bármilyen olyan gyógyszeres vagy műtéti kezelésnek vessenek alá, amely a nemváltással kapcsolatos.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 15. 09:16

Két floridai orvosi tanács nemrég megszavazta, hogy az államban betiltják a kiskorúak pubertásblokkolókkal, keresztnemű hormonokkal való kezelését, illetve a gyermekeken végrehajtandó összes nemváltó orvosi beavatkozást.

A testületek a szavazás előtt meghallgatták a nyilvánosság azon tagjainak beszámolóit, akik a gyermekek nemváltása mellett vagy ellen érveltek.

Simone Chriss, a Transgender Rights Initiative szervezet igazgatója azzal vádolta a testületet, hogy politikai haszonszerzés céljából szavaztak, és azzal érvelt, hogy a nemi diszfória kezeléséhez való hozzáférés biztonságos, hatékony és orvosilag szükséges. Egy másik transz aktivista még hormonpótló gyógyszert is beadott magának, miközben a testület előtt beszélt.

Anna Eskamani, a floridai képviselőház demokrata tagja a Twitteren elítélte a döntést, amit kegyetlennek és veszélyesnek nevezett. A hölgy demokrata párti képviselőtársa, Michele K. Rayner-Goolsby szintén felháborodásának adott hangot, a döntést a testi autonómia elleni veszélyes támadásnak nevezve.

A szavazást követően a Gays Against Groomers floridai szervezete azt írta, hogy „nincs helye a pártos politikának, amikor a gyermekek egészségéről és a jólétük védelméről van szó”.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, több mint húsz olyan törvényjavaslatot nyújtottak be az Egyesült Államokban a 2023-as állami törvényhozási ülésszak kezdetére a republikánus törvényhozók, amelyek célja a gyermekek nemváltoztatásának kriminalizálása.

A republikánus politikusok a fiatalok úgynevezett nemi megerősítő ellátásának betiltására törekszenek, mivel a kezelés eredményességét nem támasztják alá bizonyítékok, illetve az utóbbi időben kiderült, hogy a beavatkozások visszafordíthatatlanok, és egyre több ember bánja meg, hogy gyermekkorában megváltoztatta a nemét.

Kansas, Kentucky, Missouri, Montana, New Hampshire, Oklahoma, Dél-Karolina, Tennessee, Texas, illetve Utah és Virginia állam törvényhozó testületeinek asztalán szerepel a javaslat, amivel meg kívánják védeni a gyermekeket egy olyan eljárástól, amit egy gyermeksebész nemrég “rendkívüli orvosi atrocitásnak” nevezett.

A dél-karolinai és kansasi törvényhozók meg akarják tiltani az orvosoknak, hogy 21 év alattiakon kísérleti nemváltoztatásokat hajtsanak végre, míg Oklahomában hasonló jogszabály tiltaná a nemváltoztatásokat minden 26 év alatti fiatal számára.

A nemváltással foglalkozó központok által végzett beavatkozások közé tartoznak a kísérleti pubertásgátlók, és a keresztnemű hormonokkal való kezelés is, amelyek kombinációja a feltételezések szerint meddővé teszi a fiatalokat. A gyógyszeres kezeléseket pedig a kétoldali masztektómia és a méheltávolítás, vagy a sebészi kasztráció és a péniszamputáció követi, amelyek szintén meddőséget és sok esetben a szexuális funkciók teljes hiányát eredményezik.

Az orvosok már régóta tudják, hogy a serdülőkori agy 25 éves korig nem éri el a teljes érettséget, és bár nagyon gyakori, hogy a tinédzserek és fiatal felnőttek hajthatatlanul kijelentik, hogy soha nem akarnak gyermeket, egyetlen orvos sem végezne vazektómiát és petevezeték-elkötést egy olyan fiatalon, aki még az identitásfejlődés fontos szakaszában van.

Texasban például gyermekbántalmazásnak minősítenék a pubertásblokkolók és a keresztnemű hormonok felírását gyerekeknek.

Montanában John Fuller republikánus szenátor két külön törvényjavaslatot nyújtott be. Az első azt kívánja megtiltani az orvosoknak, hogy hormonális beavatkozásokat nyújtsanak 18 év alattiaknak, a második pedig a nemváltoztató műtétek betiltását javasolja 18 év alattiak számára, arra hivatkozva, hogy nincs bizonyíték arra, hogy több előnye van, mint kockázata. Arról azonban vannak statisztikák, hogy a műtétek után megugrik a betegek körében az öngyilkossági és halálozási arány.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) egyébként nemrégiben visszavonta támogatását és már nem ajánlja azt, hogy a gyermekorvosok elvégezzék a nemváltoztató beavatkozások.

NAGYVILÁG

Címkék:

florida, gender change, united states of america