Nincs hivatalos megerősítés, de orosz források szerint hamarosan Szerbia is szankciókat vezethet be Oroszországgal szemben

Nincs hivatalos megerősítés, de orosz források szerint hamarosan Szerbia is szankciókat vezethet be Oroszországgal szemben

Egyre közelebb kerül Szerbia ahhoz, hogy büntetőintézkedéseket vezessen be Oroszországgal szemben. A szerb sajtó orosz forrásokra hivatkozva már nem csak arról cikkezik, hogy Belgrád szankciókat alkalmaz majd, hanem azok menetrendje is ismertté vált. Nem hivatalos információk szerint megszüntethetik a repülőjáratokat, valamint vízumkötelezettséget vezetnek be az orosz állampolgárokkal szemben.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. FEBRUÁR 25. 10:34

Nyugati nyomásra változhat a szerb álláspont

Az orosz-ukrán háború kitörése óta óriási a nemzetközi nyomás Szerbián, hogy szankciókat vezessen be Moszkva ellen. Ezt azonban Belgrád eddig elutasította. A balkáni ország elítélte a háborút, és kiállt Ukrajna területi integritása mellett, de a hagyományosan jó orosz-szerb történelmi, kulturális és vallási kapcsolatokra hivatkozva eddig nem állt be a sorba, és nem alkalmazott szankciókat. Ehhez a döntéshez valószínűleg nagyban hozzájárult az is, hogy Szerbia energiaellátása jelentősen függ az orosz gáztól.

Aleksandar Vucic szerb államfő az elmúlt év folyamán többször is beszélt arról, hogy országa ellenáll a nemzetközi nyomásnak, és a saját érdekei mentén politizál. Ennek pedig része, hogy nem alkalmaz szankciókat, főként nem azok ellen, akik segítenek a balkáni ország területi egységének megőrzésében. Oroszország ugyanis nem ismerte el Koszovó függetlenségét.

„Ez a mi politikánk lényege. Csakis akkor adjuk fel ezt, ha már a fejünk felett lebeg Damoklész kardja. Amikor így lesz, azt nem fogom eltitkolni a nép elől. Elmondom mindenkinek” – fogalmazott még tavaly a köztársasági elnök.

Úgy tűnik, lassan elérkezett a Vucic által már korábban bejelentett időpont. Mintegy két héttel ezelőtt már úgy fogalmazott az államfő, hogy közeledik a pillanat, amikor Belgrádnak szankciókat kell bevezetni Moszkva ellen. Ezzel kapcsolatban egyre nagyobb a nyugatiak nyomásgyakorlása – mondta. Kiemelte: „már nem választanak el hónapok minket attól, hogy büntetőintézkedéseket kelljen alkalmaznunk.”

Szerbia uniós csatlakozása ugyanis nem folytatódhat addig, amíg nem vezet be az ország szankciókat Moszkva ellen. Ezt Brüsszelből már több alkalommal is közölték.

kép: Szerb Kormány

Ana Brnabic a balkáni ország miniszterelnöke ezzel kapcsolatban a minap azt mondta, hiába tesznek meg bármit a reformok terén, amíg nem vezetnek be szankciókat Oroszország ellen, addig nem gyorsulhat fel Belgrád uniós csatlakozási folyamata, és nem nyithat új fejezeteket Szerbia. A kormányfő a saját kabinetje első 100 napját értékelő beszédében hozzátette: eddig Koszovó és a jogállamiság voltak a fő feltételek, de úgy látszik, most már a szankciók azok Brüsszel részéről.

A szerb elnök nyilatkozatát természetesen Oroszországban is figyelemmel kísérték, mert Szerbia azon ritka európai országok közé tartozik, amely eddig kitartott, és nem vezetett be szankciókat. Most már egyes orosz médiumok viszont arról cikkeznek, hogy ez megváltozik – írja a direktno.rs.

Az egyik legnagyobb oroszországi regionális hírügynökség, a Déli Hírszolgálat (Южная служба новостей) arról tudósított, hogy a szerb elnök arra utasította a minisztériumokat, hogy a minimumra csökkentsék a Moszkvával való kapcsolataikat. Ugyanerről ír a Sova-news.com orosz oldal is. Ez a portál már pontos menetrendet is közöl azzal kapcsolatban, hogy mikor és milyen intézkedéseket vezethet be Belgrád. Szerintük márciusban vízumkényszert vezetnek be az orosz állampolgárok ellen, míg a fő korlátozások a nyár beköszönte előtt lépnek életbe. A szerbek azért óvatosak a szankciókkal, arra azért odafigyelnek, hogy az a legkisebb kárt okozza a saját gazdaságuknak.

Az emberek a szankciók ellen vannak

A nagyobb orosz sajtóorgánumok közül a Kremlhez közel álló Izvesztyija is cikkezett az esetleges szerb szankciókról. Idézik a kisebb orosz médiumokat, amelyek korábban arról írtak, hogy Vucic engedélyezte, hogy Belgrád nyugati nyomásra csatlakozzon a Moszkva elleni szankciókhoz, sőt a balkáni országban már hozzá is láttak az első intézkedések meghozatalához.

Az Izvesztyija ezzel szemben arról ír, hogy ez nem igaz. A portálnak a kormányzó Szerb Haladó Párt köztársasági parlamenti képviselője, Vladimir Dukanovic tagadta, hogy szankciók bevezetése várható.

„Mindez hazugság” – mondta röviden a politikus.

Az Izvesztyija megjegyzi azt is, hogy a belgrádi orosz nagykövetség sem jelezte, hogy a szankciók bevezetésére irányuló információkhoz jutott volna. Az orosz hírügynökségnek a jobboldali ellenzéki Dveri Mozgalom képviselője is nyilatkozott. Ivan Kostic szerint maga a nép nem fogja engedni Vucicnak a büntetőintézkedések bevezetését, mert szerinte az emberek 80 százaléka elutasítja a szankciók alkalmazását Oroszországgal szemben. Egyébként a legfrissebb felmérések is azt igazolják, hogy a szerbiai lakosság túlnyomó többsége elutasítja a szankciókat. A megkérdezettek 71 százaléka ellenzi azokat.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

russia, sanctions, serbia